2010-09-17 00:08:40• hírek • Kocsis Zoltán

Két nagy zakó, hatalmas különbség

A Steaua egy ideig jól tartotta magát Liverpoolban, míg a Debrecen...

A Bajnokok Ligája után csütörtökön útjára indult a labdarúgó Európa-liga csoportköre is, benne egy-egy magyar illetve román együttessel. A nyitány azonban mind a Steaua, mind a Debrecen számára igen negatívra sikeredett, de legalább a nézők nem maradtak gólok nélkül.

Papíron a Steauának volt nehezebb dolga, hisz a román rekordbajnok a Liverpool otthonában volt hivatott pályára lépni. A párharcnak még akkor is a hazaiak voltak a toronymagas favoritjai, hogy a vörösök kerete a nyáron jelentősen átalakult (inkább gyengült, mit erősödött), a szezont gyenge formában kezdték, ráadásul Roy Hodgson úgy döntött, pihenteti legnagyobb sztárjait, Gerrardot és Torrest. Ennek ellenére a találkozó tökéletesen indult az angolok számára, hisz Abrudan vérszegény hazaadására Joe Cole lecsapott és a 26 másodperc elteltével megszerezte a vezetést. A román csapat, dicséretére legyen mondva, ettől nem tört meg, kiállta az ezt követőn rohamokat, a 13. percben pedig kiegyenlített: Stancu ütempasszát Tanase higgadtan értékesítette.

A találat „nem esett jól" a hazaiaknak, akik csak keresték saját játékukat, de nem találták a magasan és szervezetten védekező románok ellen az ellenszert, míg a szokatlan sárga mezben játszó bukarestiek kontrái hordoztak némi veszélyt magukban.


Joe Cole 26 másodperc után betalált fotó: liverpoolfc.tv
Joe Cole 26 másodperc után betalált fotó: liverpoolfc.tv


A Liverpool jó ideig csak távoli lövésekkel próbálkozott, ám sorrendben Cole, Babel és Rodriguez próbálkozásai is középre mentek és nem okoztak gondot Tatarusanu kapusnak. Aztán a szünet inkább a hazaiaknak tett jót, egy erőszakosabb, határozottabb, lendületesebb Liverpool futott ki a pályára. A hazaiak vezető találatához azonban kellett némi bírói segítség, Kirjakosz esését azonban „megette" a játékvezető, N'Gog pedig higgadtan értékesítette a büntetőt. Bár kevéssel később Tanase ismét közel került az egyenlítéshez (csavarása kapu mellé ment), ekkor már más Liverpool volt a pályán és idő kérdése volt, mikor biztosítja be győzelmét. Ez a 81. percben következett be, amikor Leiva bombáját csak a háló állította meg. A hosszabbításban aztán N'Gog akcióból is betalált, beállítva a 4-1-es hazai győzelmet.

A K csoport másik találkozóján, némi meglepetésre, a Napoli odahaza nem bírt az Utrechttel, a hollandoknál Mihai Nesu végig a pályán volt.

Papíron könnyebb dolga volt a Debrecennek, amely a budapesti Puskás stadionban az ukrán Metaliszt Harkivot fogadta. Figyelembe véve, hogy az I csoportot a PSV és a Sampdoria egészíti ki, úgy tűnt, a magyar bajnok a lehető legkönnyebb meccsel kezdte a csoportküzdelmeket. Ennek megfelelően Cvitkovics nevéhez fűződött az első lehetőség, de szabadrúgása után a labda kevéssel elkerülte a vendég kaput.

A 24. percben aztán elég volt egy védelmi hiba, Edmar pedig máris megszerezte a vezetést az ukránoknak. (Már amennyiben ukránnak lehet nevezni a négy brazil, két szerb, egy argentin és egy szenegáli légióssal kezdő Metalisztot, ahol aztán beállt a nyári világbajnokságon a nigériai válogatottban is látott Kaita is). Kevéssel ezt követően majdnem kiegyenlített a Loki, Kabát azonban közelről csak a kapufát találta el. Alig néhány perccel később egy szép akció végén Xavier megduplázta csapata előnyét, majd ismét Kabát került a figyelem középpontjába: arrogáns módon visszakönyökölt egy ütközést követően és mehetett is zuhanyozni.

A második félidőben a rendkívül nehéz helyzetbe került magyar bajnok nem bírta végig szuflával, az utolsó negyed órában pedig teljesen összezuhant, így Edmar, Fininho és Valjaev góljai után hatalmas kiütésbe szaladt bele.

A csoport másik meccsén Eindhovenben a PSV és a Sampdoria nem bírt egymással: Cacciatore góljával az olaszok szereztek vezetést az első félidőben, az utolsó pillanatokban azonban a hollandok Dzsudzsák révén kiegyenlítettek. Míg a hazaiak szélsője végig a pályán volt, addig a vendégeknél Koman Vladimirt a 81. percben lecserélte edzője.

Eredmények:
I csoport:

Debrecen - Metaliszt Harkiv 0-5
gólok: Edmar (24., 74.), Xavier (34.), Fininho (77.), Valjaev (89.)

PSV Eindhoven - Sampdoria 1-1
gólok: Dzsudzsák (90.) illetve Cacciatore (25.)

K csoport:
Liverpool
- Steaua 4-1
gólok: Cole (1.), N'Gog (55., 11-es, 91.), Lucas (81.), illetve Tanase (13.)

Napoli - Utrecht 0-0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: