2009-08-30 09:39:56• hírek • MTI/Garzó Ferenc

Két magyar elnökjelölt lesz?

A Magyar Polgári Párt (MPP) nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy saját jelöltet indítson az év végén esedékes romániai elnökválasztásokon, egyelőre azonban arra ösztönzi a romániai magyarokat, hogy érvénytelen szavazatot dobjanak az urnába - írták pénteken a romániai magyar lapok Szász Jenő pártelnököt idézve.

A romániai magyarság többségét képviselő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunort indítja a romániai államfőválasztáson, amelyen egyébként a jelenlegi elnök, Traian Basescu második mandátumáért versengve készül részt venni, esélyes vetélytársa pedig Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök lehet.

Az RMDSZ számára a saját jelölt indítása azért fontos, mert - bár a választás megnyerésére nincs esélye - ezáltal markánsabban mutathatja be politikájának főbb elemeit a román társadalom számára.

Kelement azonban nem támogatja a szövetség politikai riválisának számító MPP, amely az ugyancsak RMDSZ-en kívüli (civil) szervezetként működő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) javaslatát követi. Eszerint arra buzdítja saját híveit, hogy érvénytelenül szavazzanak, ezzel fejezzék ki támogatásukat az autonómia iránt. Szász Jenő pártja szerint ugyanis az RMDSZ nem törekszik őszintén a székelyföldi autonómia megteremtésére.

Az MPP is hasonló okokból fontolgatja újabban saját jelölt indítását. Szász szerint ugyanis Kelemen Hunor egyetlen mondatban összefoglalható programja csak arról szól, hogy a szövetség miként kerülhet ismét kormányra. "Szeretnénk bemutatni a Kelemen Hunoréval szembenálló politikai programként, hogyan képzeljük el a Románia minden régiója számára ideális megoldást, a valódi decentralizációt, az autonómiát. A választási kampány lehetőséget biztosítana arra, hogy programunkat ismertessük" - idézik a magyar lapok Szász Jenőt.

Az MPP elnöke ugyanakkor kitért a jövő héten esedékes két székely nagygyűlésre is. Az egyiket szeptember 4-én Csíkszeredában szervezi az RMDSZ és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a másikat viszont az SZNT hívta össze a következő napra Székelyudvarhelyre. Egyes vélemények szerint a külön rendezvény megtartására állítólag Szász Jenő vette rá az SZNT-t. Ez utóbbi szervezet vezetői a napokban azt hangoztatták, hogy a két esemény tulajdonképpen szerves egységet alkot, olyan, mintha kétnapos nagygyűlésre kerülne sor. Az eddigi nyilatkozatokból azonban nem derült ki egyértelműen, hogy lesz-e átjárás a két rendezvény között, vagyis a résztvevők közül vesznek-e részt a másik "tábor" gyűlésén.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács RMDSZ-es elnöke leszögezte: az RMDSZ és az EMNT az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) keretében döntött a csíkszeredai nagygyűlés megszervezéséről. Így szerinte az SZNT által szervezett székelyudvarhelyi rendezvény politikai szempontból okafogyottá vált. Szász Jenő ugyanakkor a csíkszeredai nagygyűlést minősítette "ellenrendezvénynek".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: