2013-10-28 17:50:47• hírek • Kocsis Zoltán

Megyei Tanács: hitel lesz, papucsdíj nem!

Megtalálta végre a megfelelő partnert a Szatmár Megyei Tanács, így az októberi ülésen a tanácsosok jóváhagyták a harminc millió lejt meghaladó hitelszerződést. A grémium megszüntette ugyanakkor a papucsdíjat, noha Adrian Stef szerint igenis jó döntés volt annak bevezetése.

„Annak ellenére, hogy most megszavazták a díj eltörléséről szóló határozatot, meggyőződéssel mondom: jó döntés volt annak bevezetése. Elegünk van viszont a körülötte kialakult vitákból és abból, hogy egyesek politikai kampányt folytattak a díj kapcsán", jelentette ki Adrian Stef tanácselnök.

Stef szerint igen is komoly eredményeket értek el a papucsdíj bevezetésével: csökkent a látogatók száma, ezzel csökkent a fertőzések száma is, a tisztaság megőrzése miatt pedig kevesebbet költöttek tisztítószerekre. Mindemellett a kórháznak napi 600-800 lejes bevétele is származott a papucsdíjból, árulta el Stef még az augusztusi tanácsülésen. A tanácselnök ugyanakkor nem tett említést a Szatmár Megyei Törvényszék október 16-án hozott döntéséről, amely diszkriminatívnak ítélte a papucsdíjat és elrendelte annak megszüntetését.

„Noha sokan sok mindent mondtak a tisztasági díj kapcsán, ezt követően is a mi dolgunk lesz megtalálni azokat a megoldásokat, amelyekkel az egészségügyi rendszert fenn tudjuk tartani és fejleszteni is tudjuk azt", mondta Stef.

Már jó ideje szeretne komolyabb hitelt felvenni a Szatmár Megyei Tanács, mostanra pedig meg is találta a megfelelő partnert a CEC Bank „személyében". A tanácsosok hétfőn áldásukat adták az elhatározásra, mely szerint az MT 33 millió lejes kölcsönt vegyen fel. Erre azért van szükség, hogy az intézmény zavartalanul véghez tudja vinni a már folyamatban lévő határon átnyúló uniós projekteket.

„A Ponta-kormány létrehozott ugye egy alapot, amelyből az önkormányzatok fedezni tudják a folyamatban lévő uniós projektjeiket, ez azonban nem vonatkozik a határon átnyúló projektekre. Nekünk azért van szükségünk a hitel felvételére, hogy ezeket is zavartalanul folytatni tudjuk. Amint aztán megkapjuk az EU-tól a pénzt, akkor azonnal visszafizetjük a hitelt", magyarázta Stef.

A tanácselnök elmondása szerint elsősorban három jelentős infrastrukturális beruházás fedezéséről van szó: a Szárazberek és Garbolc, valamint a Szaniszló és Ömböly közötti közutak, továbbá a Túrterebes és Magosliget közötti kerékpárút megépítéséről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: