2009-06-02 14:25:16• hírek • Gozner Gertrud

Két kórterem a fertőzötteknek

A szatmárnémeti járványkórházban két kórterem van elkülönítve az esetleges sertésinfluenzás betegek számára - tudtuk meg Dr. Csutak Istvántól, a járványkórház gyermekgyógyászától.

A hatos és hetes számú szalonokban látjuk el a sertésinfluenza-gyanús betegeket, a múlt héten már üzembe is helyeztük az egyiket, azonban hamarosan kiderült, hogy hamis riasztásról van szó - mesélte lapunknak a kórház orvosa. Pénteken a mentők egy beteget szállítottak be magas lázzal az osztályra, aki nemrég érkezett haza Kanadából. A vizsgálatok során azonban kiderült, hogy a férfi másfél hónapja tartózkodik az országban, tehát ott semmiképp nem kaphatta el a fertőzést. Másnap a páciens már el hagyta az egészségügyi intézményt.

Szükség esetén a szatmári kórházban szimptomatikus kezelést alkalmaznak a vírus ellen, antibiotikumok és a Tamiflu nevű vírusellenes oltóanyag segítségével, amelyből elegendő tartalék áll a rendelkezésükre - tudtuk meg az orvostól. Csutak doktor szerint nem várható járvány a megyében, mert a sertésinfluenza vírusa inkább a meleg éghajlaton fertőz.

Dr. Lidia Tamas, a Közegészségügyi Igazgatóság járványügyi szakértője kifejtette, hogy a megyei határátkelőknél - Peténél, Halminál és Csanálosnál - 24 órás szolgálattal próbálják kiszűrni a beteg egyéneket. Mind az állat-, mind a közegészségügyi hatóság szakemberei folyamatosan ellenőrzéseket folytatnak, 12 órás turnusokban. A veszélyeztetett országokból érkező utasokat vizsgálatnak vetik alá, alaposan kikérdezik az egészségügyi állapotukról.

Ugyanott minden határátlépőt információkkal látják el a sertésinfluenza tüneteiről, és azt tanácsolják nekik, hogy bármilyen meghűléses tünet esetén azonnal jelentkezzenek orvosi vizsgálatra. A határátkelőknél a disznóhús vagy élőállat-szállítmányok is szigorú ellenőrzés alá vannak vonva. A járvány nemzetközi megjelenése, 2009 április vége óta 3100 román és 2400 külföldi veszélyeztetett országokból érkezett állampolgár lépte át a Peténél a határt.


24 órás orvosi szolgálat a határátkelőknél


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: