2011-06-30 10:20:45• hírek • Kocsis Zoltán

A zöld-fehérek kezdik a harcot Európában

Július meg sem kezdődött, a sztárcsapatok sztárjai még a nyári vakációjukat töltik, az európai futballporond szegénylegényei azonban máris elkezdik a küzdelmet annak a reményében, hogy a nagyok közelébe érhetnek - ha anyagilag vagy ragyogás tekintetében nem is, de legalább melléjük az Európa-liga csoportkörébe.

A selejtezők első körében két magyar csapat is pályára lép (romániai egy sem) és furcsa egybeesésként mindkettő zöld-fehér: a Ferencváros és a Paks.

A legeredményesebb magyar csapat utoljára 2005 őszén szerepelt az európai kupákban, akkor az UEFA-kupa első selejtezőkörében 3-2 arányban alulmaradt a fehérorosz MTZ-Ripo ellen. A Ferencváros ezúttal egy másik kelet-európai csapat, az örmény Ulisses ellen kerülné el ezt a szégyent. A jerevániak defenzív csapat hírében állnak, az előző szezonban a harmadik helyen végeztek és a jelenleg zajlóban is ugyanott állnak - előnyükre válhat, hogy a tavaszi-őszi rendszerű bajnokság miatt játékban vannak. Négy grúz légiós mellett egy-egy orosz, brazil, elefántcsontparti és kongói légiós alkotja keretüket. Legjobban csengő név a csapatban Pato, ám természetesen nem a Milan brazil válogatottjáról, hanem egy 19 éves kongói középpályásról van szó.

Ami a Ferencvárost illeti, a „zöld sasok" szintén a harmadik helyen végeztek az előző szezonban, anyagi gondok miatt azonban nem volt túlságosan nyugodt a nyári vakáció. Többek között emiatt is több alapember távozott: Szrdjan Sztanics, Djordje Tutorics, Marek Heinz, Justin Haber és a visszavonuló Dragóner Attila mellett a legnagyobb veszteség a bajnokságban 16 gólt szerző André Schembri távozása. Természetesen érkezőkből sincs hiány, a veterán Lisztes Krisztián a Vasast, a holland Mark Otten a Nijmegent, a brazil Felipe Felix a portugál Leixoest, a bosnyák Alekszandar Jovanovics a szerb Hajduk Kulát, Grúz Tamás és Oláh Lóránt pedig a Kaposvárt hagyta el a Fradi kedvéért.


André Schembri pótlását Oláh Lórántnak kell megoldania
André Schembri pótlását Oláh Lórántnak kell megoldania


A Ferencvárossal ellentétben a Paks gyakorlatilag semmilyen hagyománnyal nem rendelkezik a magyar labdarúgásban, és akkor jutott fel először a magyar élvonalba, amikor az FTC-t kizárták: 2006-ban. A csak magyar labdarúgókat foglalkoztató atomvárosiak meglepetésre végeztek a második helyen az előző idényben, így először léphetnek ki a nemzetközi kupaporondra. Kezdetnek kellemesebb ellenfelet nem is kaphattak volna, mint az andorrai bajnokság negyedik helyezettjét, az UE Santa Colomát. Amely 2008-ig a törpeállam legutóbbi bajnokának, az FC Santa Colomának a második számú csapata volt, ám túl jónak bizonyult a második vonalhoz.

Az UE Santa Coloma keretét a hazaiak mellett egy portugál légiós alkotja, ennek ellenére legyőzésük nem okozhat gondot az egyben tartott zöld-fehéreknek. A Paks ugyanis megtartotta legnagyobb értékét, Böde Dánielt, ráadásul Heffler Norbert és Hrepka Ádám személyében két fiatal támadó játékossal is megerősítették keretüket.


Camp d’Esports d’Aixovall Andorra két stadionjának egyike
Camp d’Esports d’Aixovall Andorra két stadionjának egyike


Európa-liga, első selejtezőkör:
UE Santa Coloma (andorrai)-Paks (magyar)
20.00
Ferencváros (magyar)-Ulisses (örmény) 20.00
AZAL Baki (azeri)-FK Minszk (fehérorosz) 18.00
Bananc (örmény)-Rusztavi (grúz) 18.00
Banga (litván)-Qarabag (azeri) 18.30
Trans (észt)-Rabotnicski (macedón) 18.30
Rad (szerb)-Tre Penne (San Marinó-i) 18.30
Daugava (lett)-Tromsö (norvég) 19.00
Elfsborg (svéd)-Fola (luxemburgi) 19.00
Honka (finn)-Kalju (észt) 19.00
Aalesund (norvég)-Neath (walesi) 20.00
Dinamo Tbiliszi (grúz)-Milsami Orhei (moldovai) 20.00
Varazdin (horvát)-Lusitanos (andorrai) 20.00
Szpartak Trnava (szlovák)-Zeta (montenegrói) 20.00
ÍF (feröeri)-KR (izlandi) 21.00
TNS (walesi)-Cliftonville (északír) 21.00
ÍBV (izlandi)-St. Patrick's (ír) 21.00
Käerjéng (luxemburgi)-Häcken (svéd) 21.00
Fulham (angol)-NSÍ (feröeri) 21.30
Renova (macedón)-Glentoran (északír) 21.30
Jagiellonia (lengyel)-Irtis Pavlodar (kazah) 21.30
Birkirkara (máltai)-Vllaznia (albán) 21.30
Koper (szlovén)-Sahtar Karagandi (kazah) 21.45
Siroki Brijeg (bosznia-hercegovinai)-Olimpija Ljubljana (szlovén) 21.45
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)-Flamurtari (albán) 22.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: