2007-05-11 13:31:21• hírek • Szatmar.ro

Biciklivel érkezett a miniszter

korodibickKorodi Attila miniszter elsők között parkolta be biciklijét a minisztérium bicikliparkolóba.

korodibic Korodi Attila, környezetvédelmi miniszter 2007. május 11-én elsők között parkolta be biciklijét a Környezetvédelem és Fenntartható Fejlődés Minisztériuma előtt felálított bicikliparkolóba. A biciklivel érkező miniszter, elmondta, a biciklivel az ökologikus közlekedésre, a bicikliparkolóval pedig a zöld közbeszerzések fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A Környezetvédelmi Minisztérium most fejezte be az Európai Bizottság zöld közbeszerzékről szóló kézikönyvének román nyelvű fordítását. Ebből május 10-el kezdődően az ország minden közhatóságához (minisztériumok, prefektúrák, megyei tanácsok, nagyvárosok) juttat egy példányt elekronikus formában.  A magyar hatóságok magyar nyelven kapják meg a kézikönyvet, illetve elérhető ez alábbi linken:
http://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/buying_green_handbook_hu.pdf.

Korodi hansúlyozta, hogy bátorítani szeretné az embereket, használják a biciklit mint ökologikus közlekedési eszközt. Nem csak azért mert ökologikus, hanem mert zsúfolt fővárosunkban időt takaríthatnak meg, ugyanakkor fizikai erőnlétünket is növelhetjük.

A miniszter a bicikliparkolóval kapcsolatosan kiemelte, hogy ez a minisztérium első zöld közbeszerzéseinek egyike. A hatóságoknak figyelniük kell arra, hogy a közpénzeket olyan termékekre és szolgáltatásokra költsék el, amelyek megfelelnek a fenntartható fejlődés elvének. Ki kell dolgozniuk egy stratégiát arra, hogy környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat vásároljanak meg. A Környezetvédelmi Minisztérium ebben példát szeretne mutatni, elsőként a bicikliparkolóval, de nem csak ezzel. A minisztériumban már ökocimkés papírt használnak, idén 200 darab csökkentett energiafogyasztású számítógépet fognak beszerezni, valamint olyan villanyégőket, amelyeknek az átlagéletkora 10.000 óra. Ezek csak apró lépések, ahogy a minisztérium helyiségeiben található felhívások is, amelyek arra emlékeztetik az alkalmazottakat, hogy az iroda elhagyásakor kapcsolják le a villanyt, vagy használat után zárják el a vízcsapot.

A zöld szemléletű közbeszerzés olyan területekre terjed ki, mint az energiahatékony számítógépek és épületek, környezetvédelmi szempontból fenntartható előállítású fából készülő irodai berendezések, újrafelhasznált papír, elektromos autók, környezetbarát tömegközlekedés, bioélelmiszerek forgalmazása az étkezdékben, megújuló energiaforrásokból származó áram, a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazó légkondicionáló rendszerek beszerzése.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: