2012-12-14 15:29:09• hírek • Kocsis Zoltán

Két keréken Szatmáron – turizmusfejlesztés a kerékpár nyergéből

Egy 69 kilométer hosszú, két országot és 24 települést érintő kerékpárút-hálózat részévé válhat Pusztadaróc község. A határ menti három kistérség a turizmus fejlesztésének egyik zálogaként tekint a kerékpáros infrastruktúra bővítésére.

A Csengersimáért Közhasznú Egyesület és a Pusztadaróci Önkormányzat 2012 januárjában indította el a „Két keréken Szatmáron" elnevezésű projektet, melynek célja az országhatár közelében lévő területeket, településeket, látnivalókat összekötő kerékpárút-hálózat bővítése. A pályázat összköltségvetése 106.628 lej volt, ebből a pusztadaróci önkormányzat önrésze 676 lej, a Csengersimáért Közhasznú Egyesületé pedig 3.639 lej. A közel 12 hónap leforgása alatt a régió településeinek képviselői, szakemberei egy műhelymunka során megvitatták a fejlesztési lehetőségeket, majd elkészítették a megvalósíthatósági tanulmányt, végezetül pedig készítettek egy szociológiai tanulmányt.

A pénteki zárókonferencián Gaman Mihály, Pusztadaróc polgármestere beszédében elmagyarázta, hogy a romániai oldalon 9,2 kilométernyi kerékpárút megépítésével a túrázókat el lehetne vezetni olyan látványosságokhoz, mint a darai tavak vagy a községben található Nagyerdő. A közvetlen cél, hogy a Szamos bal töltésén már megépült Szatmárnémeti - Fehérgyarmat valamint a Pusztadaróc által a Környezetvédelmi Alapból megnyert Pusztadaróc - országhatár útvonalat össze tudják kötni a fentebb említett látványosságokhoz vezető úttal. A távolabbi célok azonban ennél jóval ambiciózusabbak: a Szamos és a Túr mentének összekötése, olyan községek „behálózása", mint Lázári, Mikola vagy Egri.

A mostani pályázat keretein belül elkészült megvalósíthatósági tanulmány 15,6 kilométer útszakasz megépítéséről szól - ez lehetővé tenné, hogy Pusztadarócot, Csengersimát és a környező településeket egy 69 kilométer hosszú hálózat kapcsolja össze.

Gaman Mihály

Homoki Tamás, a Csengersimáért Közhasznú Egyesület tagja kifejtette, hogy a közös projekt célja a települések közötti kapcsolatok bővítése, a fenntartható fejlődés a turizmuson keresztül történő támogatása. Kifejezte az iránti örömét, hogy a területfejlesztés iránt érdeklődő partnereket ismert meg a résztvevőkben, a legfontosabb rövid távú tervnek pedig a már meglévő bicikliutak hálózatba kapcsolását tartja.

Csengeri Zsolt arról a szociológiai tanulmányról beszélt, amely a szatmári kerékpárosok szokásait, igényeit, szükségleteit igyekezett felmérni. Bemutatta továbbá az a-trip.com programot, amely a kerékpárosoknak kifejlesztett, az internetről ingyenesen letölthető útvonal-tervező program. Ez a távolságon vagy a környezeti és terepviszonyokon kívül megmutatja azokat a látványosságokat, amelyeket a kerékpárosnak kár lenne kihagynia. (A program megtekinthető és letölthető a Pusztadaróci Polgármesteri Hivatal honlapjáról.)

Váradi István beszédében bemutatta, hogy a megvalósítás sikeréhez elengedhetetlen a vonzerő, az infrastruktúra, a szolgáltatások és a marketing. A vonzerőt a különböző látványosságok, programok jelentik, a szolgáltatások pedig a bringások igényeit kell kielégítsék, mint például kerékpárttartó rács az étterem előtt.

„Szatmár megyében már korábban elkészült egy fejlesztési stratégia, amelyben a mi községünk fontos szerepet játszik. Reményeim szerint a jövő évben elkezdhetjük építeni a kerékpárutat Szamos bal töltésén. A most lezáruló projektünk végső célja pedig az, hogy a szatmári településeket be tudjuk kapcsolni a turisztikai vérkeringésbe, kihasználva környezeti adottságainkat, látványosságainkat", foglalta össze a „Két keréken Szatmárban" elnevezésű pályázat céljait Gaman Mihály. „Ennek eléréséhez azonban még nagyon sok munka áll előttünk", tette hozzá.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: