2012-04-26 16:55:11• hírek • Szatmár.ro

Két keréken Szatmárban

2012 január és december között Pusztadaróc község polgármesteri hivatala egy pályázatot bonyolít le „Két keréken Szatmárban" - HURO/1001/154/ 1.1.3. címmel (Magyar - Román határmenti együttműködések Program 2007 - 2013), az Európai Regionális Fejlesztési Alap előfinanszírozásával.

A pályázat keretén belül, 2012 április 26-án, a „Határmenti kerékpár útvonalak feltérképezése" című műhelymunka került megrendezésre. A műhelymunka célja az volt, hogy a résztvevők feltérképezzék a lehetséges határmenti kerékpár útvonalakat, biztosítva ez által a már meglévő és tervezett kerékpár útvonalak hálózattá szervezését.

A rendezvény a Coral Hotelben zajlott, Pusztadaróc községben, reggel 10 órai kezdettel. A rendezvényre több mint 60 személy lett meghívva, helyi önkormányzatok, civil szervezetek, leader kistérségek megyei és városi intézmények képviselői Szatmár és Szabocs-Szatmár-Bereg megyékből.

A találkozó során körvonalazódott egy egységes helyzetkép a határmenti terület kerékpáros útvonal rendszer adottságairól, ahhoz, hogy a turisták és lakosok jobban kihasználhassák ezeket.

A kerékpár úthálózatok több szempontból voltak bemutatva: kerékpárút-hálózatok turisztikai, szociális és gazdasági szempontból, illetve ezen útak a pályázó szempontjából. Bemutatásra kerültek továbbá konkrét tervek és ötletek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Magyarországról, mint jó példák és inspirációs források a romániai közigazgatásoknak.

A találkozót Pusztadaróc polgármestere, Gaman Mihály nyitotta meg, a pályázat céljait és tevékenységeit mutatta be, továbbá hangsúlyozta az előre tervezés fontosságát. A Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület és a Multisalva Egyesület képviselője, Fülöp Szabolcs felvázolta a kerékpárutak fontosságát a kerékpározók szempontjából, a környezetvédelem valamint turisztikai szempontból.

Vásárhelyi Miklós tervező bemutatta a kerékpárutak tervezésének legfontosabb feltételeit, szabványait, a tervezéssel járó lehetséges nehézségeket. Luidort Antal szakmérnők pedig megosztotta a résztvevőkkel a magyarországi tapasztalatokat e téren, a töltésmenti tervekről és megvalósításokról beszélt a részvevőknek. A szomszédos határmenti megyében már közel 100 km kerékpárút járható, míg Szatmárnémetiben pár 10 km járható útvonalról beszélhetünk csak.

Magyarországi és romániai résztvevők a műhelymunkán

A műhelymunka legfontosabb mozzanata a résztvevők bevonása a jövőbeni kerékpárút-rendszer körvonalazásában volt. A határmenti települések két munkacsoportokban dolgoztak a saját és a szomszédos településekkel való leghatékonyabb útvonalak kigondolásában. A csoportokat helyi és megyei intézmények támogatták munkájukban: a Szatmár Megyei Tanács, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala, Szabocs-Szatmár-Bereg Vizügyi Igazgatósága valamint tervezői cégek képviselői.

Az útvonalakat egyaránt turisztikai és lakossági kihasználásra gondolták ki, továbbá szempont volt az útvonalak érintkezése község és országhatár szintjén, úgy, hogy ezek átjrhatók és folytatolagosak legyenek.

A műhelymunka egyik kézzelfogható eredménye egy határmenti kerékpár út hálozat tervezet, amely alapja lehet egy jövőbeli konvergens megyei szintű kerékpárút-rendszernek. A feltérképezett útvonalak ugynakkor beépíthetők a helyi önkormányzatok fejlesztési stratégiáiba, figyelembe véve a természetvédelmi szempontokat is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: