2013-11-27 16:39:22• hírek • Kocsis Zoltán

Két irányban lesz egyirányú az egykori Jósika utca

Mivel a Decebal híd alatti buszmegálló csak ideiglenes megoldás, ezért nem könnyíti meg annak megközelítését a szatmárnémeti önkormányzat. A polgármesteri hivatal viszont fontolóra veszi a 14-es lakónegyed utcáinak egyirányúsítását.

Összesen hat napirendi pontot vizsgált meg a szerdán összeülő Közlekedésbiztonsági Bizottság Szatmárnémetiben. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a sok parkoló autó miatt egyirányusítják az egykori Jósika, ma Barbu Delavrancea utcát. A döntés következtében az a furcsa helyzet áll majd elő, hogy a régi kórház előtti utca egyszerre két különböző irányban lesz egyirányú! A rejtély magyarázata, hogy az utcát a Mátyás király (Rebreanu) utcával összekötő rövidke bekötőúttól már egyirányú az Ady Endre utca felé. Mostantól azonban ugyanattól a ponttól egyirányú lesz a Lükő Béla utca felé is.

Volumenét tekintve ennél is jelentősebb döntés első lépése lehet, hogy az önkormányzat jövőre megvizsgálja: indokolt lenne-e a 14-es lakónegyed utcáinak egyirányusítása. Ezt több lakos kérte és a 16-os negyedet hozta fel példaként.

Döntés született arról is, hogy a Sugárúton a Hunyadi (Corvinilor) utca és Teleki (Avram Iancu) utcák sarka között tízről ötre csökkentették a taxisok számára fenntartott parkolóhelyek számát. Ezt az ott üzemelő üzletek tulajdonosai és vásárlói kérték, hogy másnak is jusson parkolóhely. Ezzel szemben a Hunyadi és az Áprád (Vasile Lucaciu) utcák között három helyet alakítanak ki a taxisok számára. A Kogalniceanu utcán az Astoria szálló számára alakítanak ki három parkolót.

A Johann Ettinger Német Elméleti Líceum vezetőségének és diákjainak kérésére egy apró módosítást eszközöltek a Transurban buszainak menetrendjében. A 11-es számú busz ezentúl nem 14.00 órakor, hanem 14.15-kor áll majd meg az iskola előtti megállóban.

A talán legérdekesebb döntés a faluról érkező buszok Decebal-híd alatti buszmegállójának környékét érinti. Ötven személyt kérvényezte, hogy alakítsanak ki gyalogosátjárót a töltés irányába, a töltésre pedig építsenek egy korláttal ellátott lépcsőt. A bizottság azonban ezt elutasította.

„Az egy rossz vicc, hogy egy város központjában legyen a buszmegálló. Ez egy kompromisszumos megoldás volt, amit meg kellene már végleg oldani. Egy ilyen megállónak buszállomásban lenne a helye, nem a központban. Nézzük csak meg Kolozsvárt", magyarázta a döntés hátterét Maskulik Csaba RMDSZ-es városi tanácsos, a Közlekedésbiztonsági Bizottság tagja.

Az bizottsági ülésen szó esett a közterület-fenntartó vállalat azon kéréséről is, hogy télen egyszerre csak az út egyik, majd a másik oldalán lehessen parkolni, lehetővé téve ezzel, hogy össze lehessen szedni a havat az úttestről. A grémium úgy döntött, kijelöl három forgalmasabb útszakaszt és azon kipróbálja, működik-e a nyugaton megszokott módszer Szatmárnémetiben is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: