2020-03-24 13:58:19• hírek • Bajnai Botond

Két hétig szünetel a járóbeteg-ellátó működése, a kórházban az ágyak fele felszabadult

A poliklinika két hétig zárva tart
A poliklinika két hétig zárva tart

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház is igyekszik felkészülni egy lehetséges járványügyi vészhelyzetre. Ennek érdekében megszülettek a megfelelő intézményen belüli intézkedések.

Mint arról korábban írtunk, országszerte tizennégy nappal elhalasztanak minden olyan sebészeti beavatkozást és kórházi kezelést vagy kivizsgálást, amely nem sürgősségi jellegű. A rendelkezés keddtől érvényes, és az a célja, hogy megfékezzék a SARS-CoV-2 vírus (új koronavírus) terjedését az egészségügyi intézményekben.

A rendelkezésnek természetesen a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház is aláveti magát, hétfőn pedig különböző intézkedések bevezetéséről döntött az intézmény vezetősége.

Adrian Marc kórházmenedzser a Szatmár.ro megkeresésére kedden elmondta, általában mintegy 700 beteg tartózkodik a megyei kórházban, és áll kezelés alatt, viszont mára mindössze 329 beutalt páciens maradt az intézmény különböző osztályain. Ezek többsége sürgősségi eset, így a kezelés halasztása nem megoldható. Közülük a napokban legfeljebb 25-30 személy távozhat még, így nem valószínű, hogy a kórház betegeinek számát 300 alá lehetne csökkenteni.

Ugyanakkor a Szatmárnémeti Járóbeteg-ellátó (poliklinika) működését március 24-étől kezdődően két hétre felfüggesztették, ahogyan a diabetológiai központét is, viszont a családorvosokkal sikerült megállapodni, így ezekben a hetekben ők lesznek azok, akik kezeléssel látják el a cukorbetegeket.

Az onkológiai napi ellátó, amely a régi kórházban működik, továbbra is napi szinten fogadja az előjegyzett betegeket, akik a jövőben is jönni fognak és megkapják a kemoterápiás kezelést.

Az onkológiai ellátó továbbra is napi szinten fogadja a betegeket

Továbbá hétfőn újabb kórházon belüli intézkedésekről is határoztak, mégpedig betegutak kialakítása mellett döntöttek. Így fertőzésveszély esetén azokat a pácienseket, akiket a sürgősségiről a műtőbe, az intenzív osztályra, illetve a szülőszobára kell szállítani, ezeket a folyosókon fogják szállítani.

A kórházmenedzser szerint az elkövetkező pár hét nagyon fontos lesz a vírus megelőzése tekintetében, éppen ezért óva int mindenkit az indokolatlan kijárástól. „Várjuk, hogyan alakul a helyzet az elkövetkező hetekben, éppen ezért kérjük a lakosságot, maradjanak otthon és vigyázzanak egészségükre. Ez most egy nagyon fontos dolog. A családi orvost pedig lehet telefonon is keresni. Véleményem szerint az elkövetkező 3-4 hét nagyon fontos lesz a megelőzés szempontjából, nem szabad elkövetnünk ugyanazokat a hibákat, amiket más országokban már korábban elkövettek. Ezekből éppen hogy tanulnunk kellene” – fogalmazott Adrian Marc.

A kórházmenedzser arról is beszélt a Szatmár.ro-nak, hogy hány lélegeztetőgéppel rendelkezik jelen pillanatban a megyei kórház. Olvassa el erről szóló cikkünket is!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: