2009-10-27 14:07:02• hírek • Gozner Gertrud

Két hetet késik az oltáskampány

Legalább két hetet késik a hagyományos influenza elleni oltási kampány a megyében, mert közbeszerzési eljárással kell beszerezni a vakcinákat - derült ki a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményéből.

Erre azért van szükség, mert az Egészségügyi Minisztérium változtatott a vakcinák kiosztásának folyamatán. A szaktárca csak a pénzt utalja ki a szükséges oltásmennyiségre, és a helyi közegészségügyi igazgatóságokra hárul a feladat, hogy egy közbeszerzési eljárás során beszerezzék a vakcinákat.

A megyében körülbelül hatvanezer influenza ellen oltóanyagra van szükség, ezzel a mennyiséggel lehet immunizálni a fertőzésnek leginkább kitett személyeket. A közbeszerzési eljárás október 26-án indult, és legalább két hétig fog tartani.

Ezekben a napokban nézzük át a beérkezett ajánlatokat, mind a külföldi, mind a hazai gyógyszergyártó cégek termékeit figyelembe vesszük - tudtuk meg Dr. Lidia Tamastol, a megyei közegészségügyi igazgatóság oltásokért felelős szakemberétől. A lakosságot pedig igyekszenek megnyugtatni, hogy ugyan késéssel, de meg fognak érkezni Szatmárra is az oltóanyagok.

Amint a járványügyi szakember kifejtette, a megyében napról napra nő a vírusos légúti megbetegedések és a tüdőgyulladások száma. Az igazgatóság nyilvántartásába az elmúlt héten 2223 légúti fertőzéses esetet és 170 tüdőgyulladást regisztráltak. Közülük nyolc személy szorult kórházi ellátásra - tette hozzá Tamas.

A legtöbb megbetegedést az 5 és 14 év közötti korosztályban regisztrálták, utánuk a 15-29 év közötti korosztály következik. A harmadik helyen az 1-4 év közöttiek találhatók - áll a hatóság adataiban. A tüdőgyulladás azonban főleg a középkorú, 30 és 45 év közötti személyeket dönti le a lábáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: