2019-09-02 12:25:41• hírek • közlemény

Két hét múlva kezdődik a Főtér Fesztivál 2019 – Nagybányai Magyar Napok

szeptember 16 - szeptember 22

Már csak két hét maradt az idei Főtér Fesztiválig, amely immár tizennegyedik éve összehozza a nagybányai magyarságot az ország vagy a világ minden részéről. Idén is a szervezők számtalan programmal várnak minden kedves érdeklődőt szeptember 16. és 22. között. Az idei nagybányai magyar napok alapkoncepciója a hagyományok ötvözése a mai világgal. 

Az egyhetes fesztivál alatt a szervezők törekednek arra, hogy - a magyar napok szellemiségének jegyében - a nagybányai és erdélyi hagyományokat, a közösségi életet és a kulturális értékeket is bemutassák. A hét első felében, egészen csütörtökig leginkább a képzőművészet és a helyi kulturális örökség kerül középpontba, kiállítások és egy új művészeti galéria megnyitójával. Ugyanakkor megünneplésre kerül Nagybánya 690 éves első írásos említése. 
 

A szervezők egy új programsorozatot is indítanak idén, aminek a címe Magyarország Nagybányán, vagyis magyarországi települések mutatkoznak be a fesztivál keretén belül, idén először Sárospatak városa szervez számtalan programot a Főtér Fesztiválon. Emellett Máramaros megye másik nagyvárosára, Máramarossziget is jelen lesz programokkal. Továbbá ebben az évben is megrendezésre kerülnek az FF Diáknapok, amely tavaly igen nagy népszerűségnek örvendett a nagybányai magyar fiatalok körében, de természetesen gyermek- és ifjúságiprogramok és cserkészprogramok is színesíteni fogják az idei programsorozatot. Csütörtökön a frissen felfedezett USNK és a Teddy Queen lép fel, illetve a Fröccs-est keretén belül a Hot Jazz Band. 
 

A pénteki hagyományos bevonulással hivatalosan is elkezdődik a fesztivál kültéri eseménysorozata. Bányavidéki néptánctalálkozóval kezdődik a főtéri kavalkád, majd a Lendvay Márton Színjátszó Kör zenés előadásával és a ByeAlex és a Slepp koncerttel fog folytatódni az este. A szombati napon sokszínű kulturális, kézműves és gyermekprogramok lesznek, amelyből minden korosztály válogathat: folytatódnak a Diáknapok, könyvturkáló, mesejátékok, játszóház, vetélkedők, baba-mama klub, sportprogramok, vintage turkáló, kortárs irodalom óra Demény Péterrel, szecessziós séta, stb. stb. Az este folyamán fellépnek a budapesti Madách Színház művészei az „Azért vannak a jó barátok” című előadással, ezt követően koncertezik az erdélyi Titán zenekar, illetve a Republic együttes.
 

A vasárnap az első fesztiválos Félmaratonnal kezdődik, amelyre a helyszínen is lehet jelentkezni. Folytatódnak a kulturális programok, de a további sportprogramok sem maradnak el, hiszen a tollaslabda bajnokság mellett lesz gyermektorna és bicikliverseny is. A vallási programok mellett zenés irodalmi előadás is lesz, a díjátadás előtt, pedig Ferenczi György és a Rackajam zárja a 2019-es Főtér Fesztivált. 
 

A Főtér Fesztivál szervezői szeretettel várnak mindenkit szeptember 16-22. között Nagybányára. Több információ és a részletes program megtalálható a foterfesztival.ro oldalon, illetve a Nagybányai Magyar Napok hivatalos közösségi média oldalain

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: