2010-10-01 16:34:31• hírek • Szatmár.ro

Két hét alatt 15 gombamérgezés

Csütörtökön és péntek reggel újabb öt Szatmár megyei lakost szállítottak kórházba gombamérgezéssel.

Újabb öt személy került kórházba gombamérgezéssel. Szerencsére azonban egyikük esetében sem volt súlyos a mérgezés, így a szakszerű ellátást követően a saját lábukon távozhattak a Szatmár Megyei Kórházból - tájékoztatta portálunkat Constantin Demian, az intézmény sajtóreferense.

Az utóbbi hetekben azonban ennél jóval többen lettek rosszul a mérgező gombáktól: csak az elmúlt 14 nap alatt tíz esetet kezeltek a kórházban, így a számuk szeptember 21-október 1. között tizenötre emelkedett.

A gombákkal azonban nagyon kell vigyázni - figyelmeztetnek a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szakemberei, hiszen elegendő, ha egyetlen mérgező vagy annak csak spórája belekerül az ehető gombák közé, ugyanúgy mérgezést okozhat.

A gombamérgezés tünetei a fajtától és a mérgezés mértékétől függően változnak: fejfájás, emésztőszervi panaszok, szédülés, izomgörcs, rossz közérzet, ájulás stb. A súlyos tünetek azonnali kórházi kezelést tesznek szükségessé. Azonban a probléma onnan adódik, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelentkeznek azonnal.

A lappangási idő is a fajtától függően változik. Galócák okozta mérgezés esetén 8-14 óra múlva jelentkeznek a tünetek, egyéb mérgező gombáknál azonnali, illetve hét órán belül már észlelhető jelei vannak a mérgezésnek.

Nagyon fontos, hogy gombamérgezés során minél hamarabb orvosi kezelést kapjanak az érintettek.
Ha valamilyen oknál fogva a mérgezésgyanús személyt nem lehet gyorsan kórházba szállítani, a gomba elfogyasztása utáni 1-2 órában a hánytatás is hasznos elsősegély. A gombamérgezés első tüneteként jelentkező hányás az elfogyasztás után 1-2 órával jelentkezik, kivétel csupán a halálos gyilkosgalóca-méreg, ami csak 6-12 óra elteltével okoz rosszullétet.
Felnőttnél és gyereknél egyaránt fontos, hogy ne csak a mérgezésgyanús személyt vigyük orvoshoz, hanem abból az ételből is vigyünk mintának valót, amelyből ettek, hogy a mérgező anyagot gyorsabban tudják azonosítani.


A közhiedelemmel ellentétben a gyilkos galóca nem piros
A közhiedelemmel ellentétben a gyilkos galóca nem piros


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: