2014-08-05 15:01:47• hírek • Nagykároly.ro

Haller György-emlékkiállítás

A mezőteremi születésű Haller György festőművész emlékkiállításának megnyitójára kerül sor augusztus 10-én, vasárnap 12.30 órai kezdettel a Károlyi-kastélyban. Az alkotó hatvankét olajfestményét, akvarelljét és rajzát csodálhatjuk majd meg.

A kiállítás Stefan Gnandt képzőművész rendezésében jön létre. Ebből az alkalomból a Szatmári Kultúra sorozatot indít, amely segítségével szeretné megismertetni megyénk immár feledésbe merülő szülöttének jórészt Budapesten kifejtett képzőművészeti tevékenységét.

Haller György 1883. március 10-én Mezőteremen, Szatmár megyében született paraszti család gyermekeként. Tehetséges lévén a család fontosnak tartotta a taníttatását. Szatmárnémetiben végezte el a gimnáziumot. Az érettségi után Budapesten, az Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán folytatta felsőfokú tanulmányait 1902-től 1906-ig. Tanárai között volt ezekben az években: Edvi Illés Aladár, Nadler Róbert, Révész Imre és Hegedűs László. Tanulmányai végeztével középiskolai rajztanári teljes képesítést kapott. Továbbfejlesztette ismereteit és képességeit a Főiskola, okleveles rajztanárok számára indított továbbképzésén az 1911-12-es és a 1912-13-as tanévekben.

Főiskolai tanulmányai alatt, majd azt követően házitanító volt több nemesi és nagyiparos családnál, így például az Eszterházy (Antal és László), a Dreher és Schwindt családoknál. Képesített rajztanárként a piarista rend által működtetett budapesti IV ker. Kegyesrendi Gimnáziumban tanított rajzot és ábrázoló geometriát (Mező Ferenc kollegájával másodmagával voltak a gimnázium világi tanárai), majd később az állami Mátyás Király Gimnáziumban. Rajztanári munkája mellett művészi hivatását is gyakorolta: festett, rajzolt, szőnyegeket tervezett és saját lakóházát is megtervezte, megépíttette.

Az ÉLET című szépirodalmi és kritikai hetilap 1909. évi, I. évfolyamának több számában jelentek meg grafikái, rajzai (stilizált /régi/ címerrajz a kettős kereszttel, Sík Sándor A tó lelke c. versének illusztrációja, Falusi iskola ceruzarajz, szánkózó gyerekeket ábrázoló rajz, falusi képet ábrázoló színes tollrajz, pávát ábrázoló tollrajz, falusi táj gémeskúttal és kertekkel).

Képeivel többször szerepelt csoportos kiállításokon. A Tavasz című képével a Nemzeti Szalon 1910. évi kiállításán is részt vett. 1914 nyarán a nagybányai szabadiskolában tanult. Elsősorban tájképeket festett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: