2011-10-18 09:27:23• hírek • MTI

Két évre szóló házasság a megoldás a válások csökkentésére

Meglehetősen szokatlan és többek által élesen bírált ötlettel állt elő az egyik mexikóvárosi törvényhozó: szeretné, ha egy házasság két évre szólna, majd ezután automatikusan megszűnne vagy, ha a felek még mindig egymás mellett döntenek, megújítható lenne - adta hírül hétfőn az al-Dzsazíra pánarab televízió hírportálja.

A kezdeményezés célja a Mexikóban évről évre egyre nagyobb számban előforduló válások, és a vele járó trauma és pereskedés megelőzése. A javaslat indoklásaként hangoztatott statisztika szerint a mexikói fővárosban évente átlagosan 16 ezer pár lép frigyre, de ezeknek a házasságoknak közel a fele két éven belül válással végződik. A tendencia növekvő, és mióta 2008-ban életbe lépett Mexikóvárosban az úgynevezett "expressz válás" intézménye - amelynek keretében négy héten belül "lezongorázható" egy válás - közel 60 ezer házasságbontást regisztráltak.    

Az ötletgazda képviselő, Lizbeth Rosas Montero szerint a reformmal "harmonikusabbá és egészségesebbé válna a párok kapcsolata, helyreállna a szociális háló és a családok stabilabb alapokon állnának". A Demokratikus Forradalom Pártjának (PRD) politikusa szerint két év az a minimális időmennyiség, amely szükséges ahhoz, hogy az ember megismerje és felmérje, milyen az élet párban. "Ha megújítod (a házasságot), az azt jelenti, hogy megértitek egymást, tisztában vagytok a kapcsolat szabályaival" - vélekedett Rosas. Mint mondta, a határozott idejű házassági szerződés - amelynek megkötése nem lenne kötelező - bevezetésével a bírók válláról óriási terhet vennének le, s egyúttal megkímélnék a párokat a válási procedúra fájdalmaitól.

Esküvő Mexikóban - meddig fog tartani?

A frigyre lépés megreformálását célzó javaslat ellen már több képviselő is felemelte a hangját, mondván, hogy az szembemegy a jellemzően konzervatív lakosság körében elfogadott, életre szóló házasság koncepciójával. Bár Brazília után Mexikóban él a világon a legtöbb katolikus, a közép-amerikai ország már nem először áll elő a tradíciókkal szakító ötletekkel. 2009-ben a latin-amerikai országok közül elsőként Mexikóvárosban zöld utat adtak a homoszexuálisok házasságának, ami a mostanihoz hasonlóan az egyház nemtetszését váltotta ki. 

Az Unión Nacional de Padres de Familia (UNPF) nevű helyi családvédő szervezet is bírálta a javaslatot. "Először azt hittem, csak egy ízléstelen viccről van szó" - fakadt ki Consuelo Mendoza, az intézet vezetője. Mint mondta, az ilyen jellegű kezdeményezések a társadalom számára fontos területeken, mint amilyen a házasság is, "egyszerhasználatos", "ha már nem kell, dobd el" kultúrát eredményeznek. Mendoza szerint a javaslat legnagyobb vesztesei a gyerekek lennének, akiknek kétévente azon kellene izgulniuk, vajon szüleik együtt folytatják-e az életet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: