2015-02-22 20:33:57• hírek • Szatmar.ro

Két év alatt 165 millió lej Szatmár megye útjaira

Egy állam fennmaradásához és fejlődéséhez elengedhetetlen feltétel az infrastruktúra is. Tudták ezt már a rómaiak is, ám mintha a kommunista rendszer megfeledkezett volna erről az axiómáról. Éppen ezért Romániában szinte mindenütt még néhány évvel ezelőtt is az volt az első kérdés egy bizonyos úticélponttal vagy útvonallal kapcsolatban, hogy milyen arra az út.

Nem volt ez másként Szatmár megyében sem, ám az utóbbi időkben mintha változott volna a helyzet. Mindez persze nem véletlen, hisz a Szatmár Megyei Tanács 2012 és 2014 között összesen 165 millió lejt fordított a közutak modernizálására. Tudni kell, hogy Szatmár megyében összesen 854 kilométernyi úthálózat van, amiből 655 kilométer aszfaltozott, 13 kilométer betonlapokból van kirakva, 67 kilométer kövezett és 119 kilométer földes út.

A tavalyi évben a tanács 12,4 millió lejt fordított az utak karbantartására, a burkolatok helyreállítására. Jártunkban-keltünkben tapasztalhattuk, hogy komoly rehabilitálási munkálatokat végeztek a Szamosveresmart - Remetemező - Barlafalu - Máramaros megye határa; a Szamosdob - Csengerbagos; a Nagykároly - Kálmánd; az Erdőd - Lajosmajor; a Józsefháza - Aranyosmeggyes; az Oroszfalva - Hirip; a Mikola- Egri; a Máriavölgye - Tur; a Bujánháza - Tartolc - Komorzán; az Avasújváros - Nagyhegy - Máramaros megye határa; a Turc - Kisgérce; az Avasújváros - Ráksa; az Aranyosmeggyes és a DN 19F kereszteződése; a Hadad - Szilágy megye határa; a Barlafalu - Máramaros megye határa; az Avasújváros - Máramaros megye határa; a Szatmárnémeti - Szatmárhegy; a Turc - Kisbábony útvanalakon, valamint a Batiz-Mikola kereszteződésnél továbbá Domahida, Felsőboldád, Lázári, Nagytarna, Krasznabéltek, Oláhcsaholy és Barlafalu településeken.

Mindezek mellett 2013-ban elkészült a híd a Tarsolc patak fölött, 2014-ben pedig a Kraszna fölött Domahida előtt.

Szintén komoly fegyvertény, hogy a tanácsnak sikerült európai uniós támogatásokat is szereznie a szatmári infrastruktúra fejlesztéséért. Így készült el 22,881 millió lejből a Szatmár deli részén lévő kerülőút - Nagymajtény - Gilvács - Krasznaterebes - a szamosdobi regionális hulladéklerakat közötti 10,4 km-es útszakasz, valamint az Avasfelsőfalu és Turc közötti 28,4 km felújítása 62.897 millió lejből. Folyamatban van a Margita és Tasnád közötti megyei út modernizálása, amely Szatmár és Bihar megye közös a projektje. Ennek értéke 49,956 millió lej (áfa nélkül). A beruházás során Szatmár megyében 9 km hosszúságú útszakaszt újítanak majd fel.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében sikerült felújítani a Szaniszló és Ömböly közötti útszakaszt, ebből a román oldalon az út teljes hossza 9,8 km. A projekt teljes költségvetése 5.659.419 Euro, melyből a román oldal 4.891.961 euróba került. 2013-ban szintén az európai finanszírozási projekt keretében sikerült kifejleszteni a közúti közlekedési infrastruktúrát Garbolc és Szárazberek között, melynek 450 m a hossza és a projekt összértéke 1.269.285 euro, amelyből 278.615 eurót a román oldal állt.

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a Szatmár Megyei Tanács saját hozzájárulásával sikerült rehabilitálni a Szatmárudvari-Meggyes-Apa közötti 25,652 km hosszúságú országútat.

Mindezzel persze még távolról sem ért véget a munka: a megyei tanács és a megye lakossága számára az elsőszámú prioritás a Szatmárnémetit elkerülő út és az újabb Szamos-híd megépítése. A szerződés becsült értéke 559.206.491 lej (áfa nélkül). A befektetést az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az állami költségvetés fedezi, a Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumon keresztül az évente erre a célra jóváhagyott határokon belül.

A megyei tanács 2015-ben 242 km hosszúságú utat akar rehabilitálni, valamint 67 km hosszúságú zúzottköves utat kijavítani és a 112 km hosszúságú földesutakat lekövezni. A tervek között szerepel mintegy 200 km aszfaltozott megyei út modernizálása, gépiesített és kézzel végzett maratással, az árkok kialakításával. Itt kicserélik, felújítják a közúti jelzőtáblákat, útjelzéseket is. Mindemellett idén 20 kilométernyi útszaksasz leaszfaltozása várható.

A Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) keretében pedig 13 megyei út modernizálása várható idén. Az aláírt szerződések értelmében a következő utakon folynak majd munkálatok az idén: Nagykároly - Kaplony ( Szent Antal templom); Máramaros megye határa - Felsőberekszó - Máramaros megye határa; Szamosdob - Csengerbagos - Dácia - Nagymajtény - Kőröstelep - Királydaróc - Krasznacégény - Krasznamihályfalva - Ákos; Királydaróc - Krasznacégény - Krasznamihályfalva; Adyfalva - Érkávás; Nagykároly- Mezőfény; Felsőszopor - Szekerestanya - DJ 109N; Patóháza - DN 19F; Szamosdob - Csengerbagos - Dácia - Nagymajtény - Kőröstelep - Királydaróc - Krasznacégény - Krasznamihályfalva - Ákos; Krasznamihályfalva - Ákos; Szilágypér -Bihor megye határa (Szalacs ); Szatmárnémeti - Amac - Oroszfalva - Résztelek - Ivácskó - Alsóhomoród - Középhomoród - Felsőhomoród - Bükkszoldobágy - Béltekhodos - Nagyszokond - Szakasz; Tasnád- Csög - Érszentkirály - Királydaróc - Piskárkos - Krasznaterebes - Vadaspuszta - Nagymadarász; Tasnád - Tasnádszántó - Érkőrös - Érendréd - Érdengeleg - Éririny- Portelek - Vezend - Mezőterem - Nagykároly - Kálmánd - Újkálmánd - Börvely - Magyarország; Szamosdob - Csengerbagos - Dácia - Nagymajtény - Kőröstelep - Királydaróc - Krasznacégény - Krasznamihályfalva - Ákos; Nagymajtény - Kőröstelep - Királydaróc.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: