2011-03-27 14:50:14• hírek • MTI

Két esküvői torta is lesz Vilmos herceg menyegzőjén

Fiona Cairns cukrászmester
Fiona Cairns cukrászmester

Két esküvői tortából is kóstolhatnak majd Vilmos brit trónörökös április esküvői fogadásának vendégei.

Vilmos herceg és kedvese, a polgári származású Kate Middleton eljegyzését tavaly novemberben jelentették be, az esküvő április 29-én lesz a londoni Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában. Az esküvői ceremóniára 1900 vendég lesz hivatalos, de a Buckingham-palotában - a legfőbb londoni királyi rezidencián - utána esedékes állófogadásra már "csak" 600 szerencsés kiválasztottat hívtak meg. A két tortát is ezen a rendezvényen szolgálják majd fel.

Az udvar vasárnap jelentette be hivatalosan, hogy a "fő" torta, amely Kate ízlése szerint készül, többemeletes, hagyományos gyümölcstorta lesz, habbal, fehér cukorbevonattal és friss gyümölcsökkel ízesítve, gazdag virágdekorációval. Ez utóbbi az Egyesült Királyságot alkotó nemzetek flóráját reprezentálja majd. A sütemény megtervezésére és elkészítésére a trónörökösi pár a művészi tortakölteményeiről ismert angol cukrászmestert, Fiona Cairnst kérte fel.

A nem is annyira cukrászként, mint inkább "tortatervezőként" híressé vált Fiona Cairns a Mail on Sunday című vasárnapi brit lapnak elmondta: Kate Middletonnal már hat hete folynak az egyeztetések a torta összetételéről és kinézetéről, és a hercegi menyasszonynak "igen határozott elképzelései vannak". A trónörökösi cukrásszá előlépett tortatervező művésznő részleteket nem árult el, csak annyit közölt, hogy az alkotás "egyszerre lesz hagyományos és modern ... emeletenként más-más tematikával".

Kate nem akárkit bízott meg az esküvői torta megalkotásával. Fiona Cairns cégével készítteti karácsonyi tortáit minden évben az idén 69 esztendős Sir Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa, és a családi vállalkozás olyan exkluzív áruházaknak is szállít, mint a Harrods, a Selfridges, a John Lewis vagy a Waitrose. A második esküvői torta Vilmos ízlése szerint készül, és a trónörökösnek jóval prózaibb igényei vannak, mint menyasszonyának. A herceg a hagyományos angol teasüteményeiről ismert McVitie's céggel készítteti a maga tortáját, kedvenc gyermekkori édessége alapján. Ez nem más, mint egy viszonylag egyszerű, keserű csokoládéöntettel ízesített, teasütemény-darabkákból összeállított mű, amelynek pontos receptjét a Buckingham-palota már megküldte a vállalatnak.

A McVitie's alkotásai korántsem ismeretlenek az uralkodói család számára: a cég a későbbi V. György király 1893-as esküvője óta szállít az udvarnak. Ez a vállalat készítette II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg gyémántlakodalmának - vagyis 60. házassági évfordulójának - tortáját is 2007-ben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: