2015-01-22 15:28:05• hírek • Szatmár.ro

Két és fél hónap alatt fél métert nőtt a zsiráflány!

Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapták nevüket. Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonosak,ezért Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint 700 egyed él belőlük. A világ állatkertjeiben nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, köztük 5 a Nyíregyházi Állatparkban él. A most született borjú a hetedik Nyíregyházán született zsiráf.

Túl van a kritikusabb időszakon a Nyíregyházi Állatpark november elején született zsiráfborja. Mivel a kicsi anyja első borjas tehén volt, s tapasztalatlan, nem tudta mit kell tennie az újszülött aprósággal és nem gondozta.

Gondozók egy ideig vártak, hátha feléled a zsiráf mamában az anyai ösztön, de mivel nem történt meg, mesterségesen kezdték el etetni 3 óránként, az akkor 160 centiméteres újszülöttet.

A borjú eleinte kolosztrumot (előtejet) kapott, ami igen gazdag fehérjében és antioxidánsokban, most két és fél hónaposan azonban már egy speciális, nyomelemekben gazdag tejpótló tápszert eszik. Eleinte csupán 20-30 mililiter tejet ivott, amit másfél óra alatt sikerült megitatni vele, most azonban már felerősödött, így háromóránként másfél litert iszik, amit nagyjából öt perc alatt hörpint fel.

Korábban éjszakánként is lejártak a pótszülők megetetni a kicsit, most már az utolsó etetés 20 órakor van, az első pedig 7-kor. A „csöppség" elkezdte már kóstolgatni a szénát is, de természetesen 1 éves koráig még a tápszer lesz a fő tápláléka.

Az etetési időszakot kivéve a borjú a 4 fős Rothschild tenyészállománnyal közösen él, hiszen a kicsi jövőjét tekintve fontos, hogy ő is a csapat tagja lehet. A kis borjú növekedési ütemével nagyon meg vannak elégedve a gondozók, hiszen két és fél hónap alatt fél métert nőtt s előreláthatólag 5 évesen - amikor is eléri a kifejlett méretét - 5 méteres lesz.

Ez idáig babonából nem adtak a kicsinek nevet, de a héten a legnagyobb közösségi oldalon megkérdezték a rajongókat, hogy milyen nevet adnának neki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: