2009-05-27 15:04:37• hírek • Szatmár.ro

Két érsek érkezik a búcsúra

Msgr. Dr. Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek, SER Dr. Ioan Robu érsek és Msgr. Dr. Böcskei László nagyváradi püspök is részt vesz június 21-én, az idei Jézus Szíve búcsún.

Szatmáron a Jézus Társasága öröksége a Jézus Szíve-tisztelet. A társasághoz tartozó atyák honosították meg Szatmáron 1968. júliusában a Jézus Szíve Társulatot, amellyel a hívők lelki életét akarták segíteni. Ez után írta elő XIII. Leó pápa az egyházmegye felajánlását Jézus Szívének, majd az 1899. évi századfordulón Meszlényi Gyula püspök a Kálvária templomban ezt meg is tette.

1909-ben az átépített templomot már Jézus Szíve tiszteletére szentelték fel és így a régióban Szatmár lett a Jézus Szíve-tisztelet középpontja, amit az óta is őriz. A templombúcsút minden évben az ünnepet követő vasárnap tartják. 1999-ben Reizer Pál püspök a búcsú fő miséjét a Kálvária templomtól a Székesegyház előtti térre hozta.

Idén is itt kerül sor a Msgr. Dr. Erdő Péter bíboros érsek által pontifikálásra kerülő magyar nyelvű szentmisére, míg a SER. DR. Ioan Robu érsek által celebrálásra kerülő román nyelvű-, a Msgr. Dr. Böcskei László püspök által celebrálásra kerülő német nyelvű szentmise a Kálvária templomban lesz megtartva.

A rendezvényre ugyanis mind az esztergomi bíboros érsek, a bukaresti érsek és a nagyváradi püspök is elfogadta a meghívást. Az említett egyházi méltóságok a reggeli miséken, de a dél utáni, erdődi, Bakócz Tamás szoborszentelésen is részt vesznek majd és jelenlétükkel jelzik: a Jézus Szíve búcsú mindmáig a térség egyik legfontosabb katolikus eseménye.


Idén június 21-én tartják az egyházmegyei Jézus Szíve búcsút.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: