2013-07-26 16:24:23• hírek • MTI/Reuters

Két biztonsági rendszere is volt a balesetet szenvedett vonatnak

Két biztonsági rendszere is volt annak a spanyol vonatnak, amely szerda este szenvedett balesetet Santiago de Compostelánál, a szerencsétlenségben legkevesebb 78 ember meghalt és mintegy másfélszáz megsérült.

A vonatot a Bombardier és a Talgo cég gyártotta, a spanyol vasutaknál, a Renfénél a 730-as sorozatszámot kapta. Ez a típus gyorsabb a hagyományos vonatoknál, de lassúbb az óránkénti 438 kilométeres sebességgel haladó szupergyors (AVE) expresszeknél. A Renfe-730-os vonatot 2007-2009-ben építették, majd átalakították, hogy dízelmotorral is használhassák. Az átalakításnál azt is figyelték, hogy a szerelvény a hagyományos, illetve a szupergyorsvonatoknak épített vasúti pályán is közlekedhessen, ezért lett két biztonsági rendszere.

Villamosított pályán a Renfe-730-asnak óránkénti 250 kilométer a legnagyobb sebessége, míg dízel üzemmódban csupán 180 kilométer. A kettős üzemmód (elektromos-dízel) miatt ezt a típust hibridnek is nevezik.
A szupergyorsvonatokon az úgynevezett Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS) működik, amely automatikusan lelassítja a szerelvényt, ha a megengedettnél gyorsabban halad. A hagyományos vonalakon a spanyol vasutak egy korábbi biztonsági rendszert használnak (spanyol nevén Anuncio de Senales y Frenado Automático, ASFA), amely automatikusan figyelmezteti ugyan a mozdonyvezetőt, ha túl gyorsan halad a vonat, de nem állítja le önállóan a szerelvényt.

A szerdai szerencsétlenség színhelyén, 3 kilométerrel Santiago de Compostela állomás előtt, a vonat egy lakott területen haladt, éles kanyarban. Ezen a ponton a régebbi ASFA-rendszert használják - mondta két vasúti szakértő is.
Roger Kemp, a brit műszaki egyetem professzora egy elektronikus levélben úgy vélekedett: ott ahol a szerelvény elhagyta a "szupergyors" szakaszt és áttért a lassabbra, a mozdonyvezetőnek szembetűnő vizuális figyelmeztetést kellett kapnia a sebesség csökkentésére.

A spanyol vasúti hálózatot felügyelő vállalat (Adif) pedig azt közölte, hogy a biztonsági rendszer láthatólag jól működött, hiszen még a szerencsétlenség előtt egy órával is minden gond nélkül haladt át egy vonat ezen a szakaszon.
A helyi sajtó szerint a vasúti szakszervezetek korábban már megkérdőjelezték, hogy egy nagy sebességre tervezett vonat alkalmas-e olyan kanyargós pályán haladni, amelyet a hagyományos, lassabban haladó vonatokra terveztek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: