2017-01-16 14:48:52• hírek • Szatmár.ro

Két autóval kezdenék meg a tilosban parkoló gépkocsik elszállítását

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Sok autós, gyalogos és bicajos szatmári életét keserítik meg a tilosban parkoló járgányok. Sokan fittyet hánynak a törvényekre, akadályozzák a forgalmat, csak amiatt, hogy az úti céljukhoz a lehető legközelebb parkolhassanak. Ez hamarosan megszűnhet - a tilosban hagyott autó akár el is tűnhet és csak súlyos összeg ellenében adják majd vissza.

A kormány december derekán fogadta el a módosító határozatot, melynek értelmében el lehet majd szállítani a tilosban parkoló gépjárműveket. Valószínűleg a 2017-es évben minden nagyobb romániai városban élni fognak ezzel a lehetőséggel. A városvezetők ugyanis a legtöbb megyeszékhelyen alig várják, hogy ilyen módon kicsit rendre utasítsák az össze-vissza parkolókat. Mert bebizonyosodott: a kiszabott "egyszerű" pénzbüntetéseknek nincs elrettentő erejük.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban ezzel kapcsolatban egyeztetett hétfőn Kereskényi Gábor polgármester és Bozai-Voda Cristian, a közterület-fenntartó vezetője. Mint megtudtuk, már keresik a lehetőséget két olyan jármű beszerzésére, amelyek speciális emelővel vannak ellátva.

"A lehető leghamarabb élni szeretnénk a törvény adta lehetőséggel. Különösen a városközpontban nagy a szabálytalan parkolók száma. Úgy gondolom, hogy az elszállítás egy eszköz, amivel rendet lehetne teremteni. Remélhetőleg elrettentő is lesz, így az autósok jobban figyelnek majd a kerékpárosokra vagy a gyalogosokra, és nem parkolnak majd a járdára, bicikliútra. Naponta kap a helyi rendőrség olyan bejelentéseket is, hogy a kapubejáróba parkolók miatt a lakók nem tudnak ki- vagy behajtani az udvarukra" - magyarázza a polgármester.

Hogy mikor kezdődik meg a szabálytalanul parkoló gépjárművek elszállítása, elsősorban a speciálisan felszerelt szállítóautó árától függ. Ugyanis ha ezek 30 ezer eurónál drágábbak, akkor közbeszerzési eljárást kell kiírni a megvásárlásukra, ami egy eléggé hosszadalmas procedúra.

A szabálytalanul parkoló autó elszállítását csak rendőr kezdeményezheti, akkor, ha a járműben "senki sem látható". A járművet nem szabad saját kerekein vontatni, az elszállított járművek őrzésére használt, elkerített területen pedig a nap 24 órájában lehetővé kell tenni, hogy a tulajdonos kiválthassa a gépkocsit, miután kifizette a közlekedési bírságot és az elszállítás költségeit.

Amennyiben a szabálytalanul parkoló jármű elszállítása közben megérkezik annak vezetője, s hajlandó a bírságot és az elszállítás költségeit kifizetni, az intézkedést fel kell függeszteni. A közterület-fenntartót anyagi felelősség terheli, amennyiben a jármű az elszállítás vagy raktározás során károsodik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: