2009-10-13 13:21:19• hírek • MTI/dpa

Átadták az alternatív Nobel-díjakat

A légkör védelméért, az atomfegyvermentes világért és a szegénység okozta betegségek ellen küzdő személyek kapják idén az alternatív Nobel-díjat.

A stockholmi The Right Livelihood Award alapítvány keddi bejelentése értelmében a tiszteletbeli díjat David Suzuki kanadai zoológus-újságíró nyerte el. A 73 éves szakember húsz éve végez felvilágosító munkát a földi légkör melegedésének veszélyeiről. Ő a szerkesztője a Kanadában rendkívül népszerű The Nature of Things (A dolgok természete) című magazinnak.

Két, egyenként 50 ezer euróval járó díj Afrikába került. Az egyiket René Ngongo biológus kapja, aki a kongói esőerdők megmentéséért kifejtett tevékenységével érdemelte ki a díjat. Az orvos 50 éve dolgozik Etiópiában, ahol szülési sipolyok ellen kezeli női pácienseit. Ezáltal "mélyszegénységben élő afrikai nők ezreinek adta vissza az egészségét, reményét és méltóságát" - olvasható a döntés indoklásában.

Alyn Ware új-zélandi aktivistát az atomfegyvermentes világ érdekében végzett tevékenységéért tüntette ki alternatív Nobel-díjjal a stockholmi alapítvány. A kitüntetést Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő alapította 1980-ban.


David Suzuki, René Ngongo, Alyn Ware és Catherine Hamlin
David Suzuki, René Ngongo, Alyn Ware és Catherine Hamlin


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: