2011-10-10 16:03:21• hírek • MTI

Két amerikai közgazdász kapta a Nobel-díjat

Thomas Sargent és Christopher A. Sims amerikai közgazdásznak ítélték oda hétfőn a 2011. évi közgazdasági Nobel-díjat Stockholmban.

A svéd jegybank, a Riksbank által odaítélt Alfred Nobel közgazdasági emlékdíjat "az ok és okozat a makrogazdaságban" területén végzett empirikus kutatásaikért ítélte a professzoroknak a döntőbizottság.

Thomas Sargent a New York University professzora, olyan makroökonometriai eljárást dolgozott ki, amellyel a gazdaságpolitika állandó változásainak hatásait lehet elemezni. Ezt az eljárást a makrogazdasági viszonyokra lehet alkalmazni, amikor a háztartások vagy vállalatok a gazdasági fejleményekkel párhuzamosan változtatnak várakozásaikon.
Christopher Sims, aki a Princeton Egyetemen tanít, vektor autoregressziós módszert talált fel, amellyel a gazdaságpolitika és más tényezők ideiglenes hatásait lehet elemezni. Sims és más kutatók ezzel az eljárással elemezték például egy jegybanki kamatemelés hatásait.

Az ítélőbizottság kiemelte, hogy a két díjazott által az 1970-es, 1980-as években publikált meghatározó fontosságú írások olyan eljárásokat vezettek be, amelyek mára nélkülözhetetlen eszközzé váltak a makrogazdasági elemzésben.
A kitüntető cím mellé együtt 10 millió svéd korona (1,07 millió euró) pénzjutalom jár a két díjazottnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: