2020-03-28 11:38:07• hírek • Szatmár.ro

Koronavírus-gyanús eset a Nagykárolyi Városi Kórházban. A belgyógyászati részleg felét lezárták

A kórház első emeleti belgyógyászati részlegének felét lezárták, a beteggel érintkező személyzet pedig lakhelyi elkülönítőbe vonult, amíg meglesz a koronavírus-teszt eredménye.

Egy koronavírus-gyanús beteg fekszik három napja a Nagykárolyi Városi Kórház belgyógyászatán – erősítette meg Rácz Elisabeta, a Nagykárolyi Városi Kórház menedzsere. Hozzátette: nincs ok a pánikra, a páciens izolált körülmények közt fekszik, a kórház dolgozóit vagy betegeit nem fenyegeti veszély, sőt, az sem biztos, hogy a szóban forgó beteg, valóban a járvány áldozata.


A Szatmár.ro érdeklődésére a kórházmenedzser elmondta, hogy egy 75 éves férfiről van szó, akit szív-, és tüdő problémákkal hoztak kórházba a családtagjai, sőt, egy CT-vizsgálatig semmilyen tünet nem utalt arra, hogy a beteg koronavírussal-fertőzött volna.


A beutalást követő második napon végeztek tüdő CT-t a betegen, ekkor vett észre különös elváltozást a vizsgáló orvos, mely lehet egyszerű tüdőgyulladás is, de valamelyest hasonlóságot mutat az új koronavírus okozta tüdőgyulladással is.


A gyanú felmerülését követően a nagykárolyi kórház orvosa értesítette a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot, akik az ilyen esetben előírt protokoll betartását szorgalmazták: azaz a beteget helyezzék izolált körülmények közé, vegyenek tőle torok-, és orrváladék mintát, a korábban vele érintkezőknek pedig rendeljenek el lakhelyi elkülönítést.

„Az ilyenkor hatályos módszertan szerint ezt meg is tettük, lezártuk az első emelet egy fél szárnyát, amely a belgyógyászat része, itt elhelyeztük a fertőzött-gyanús pácienst, a leleteket pedig elküldtük egy olyan helyre, ahol végeznek koronavírus-tesztet. Az előző napokban, a pácienst ellátó személyzet tagjai, az ápolóktól, a takarítónőig, mindannyian lakhelyi elkülönítésben vannak, egészen addig, amíg megtudjuk, pozitív vagy negatív eredményt hoz a koronavírus-teszt” – fogalmazott a kórházmenedzser.


A belgyógyászati részlegen kezelt másik hat beteg, akik nem voltak egy szalonban a szóban forgó férfival, azok egy része hazatért már, mások pedig az emelet egy másik szárnyán kapják a további ellátást. Megtudtuk továbbá azt is, hogy a kórházi személyzet tagjai, akik ezeknek a napokban rendszeresen bejárnak és ellátják a koronavírus-gyanús pácienst, speciális védőruhában lépnek be az izolált részlegre, majd miután végeztek a betegnél, nem érintkeznek más kezeltekkel.


„A 75 éves öregúr számos más betegségben szenved, már három héttel korábban is szív- és tüdőpanaszok jelentkeztek nála, láza pedig nincs. Tehát bízunk benne, hogy valójában nincs szó fertőzésről, csupán a már hozott betegségeinek a szövődményei produkálják a fennálló tüneteket. Sőt, tegyem hozzá azt is, sem a beteg, sem családtagjai nem jártak külföldön, vagy a járvány által fokozottan érintett területen az elmúlt időszakban, így szintén kicsi az esélye annak, hogy a beteg megfertőződhetett volna. Viszont inkább próbálunk elővigyázatosak lenni, és betartani a szabályokat, hiszen egyaránt felelősek vagyunk a pácienseink és alkalmazottaink életéért és biztonságáért is” – tette hozzá Rácz Elisabeta.

Végezetül elmondta azt is, a kórház kórtermei, folyosói és vizsgálói rendszeresen fertőtlenítve vannak, tehát senkit ne ijesszen meg a fennálló helyzet, sem az alkalmazottak, sem a betegek nincsenek veszélyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: