2009-03-30 22:43:09• hírek • MTI/AFP/Reuters

Készülnek a csúcsra

Őrizetbe vettek öt személyt Anglia délnyugati részén, a londoni G20-csúcstalálkozó előtti terrorellenes rendőrségi fellépés keretében - közölte a rendőrség hétfőn.

A brit fővárosban csütörtökön találkoznak a húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság (G20) vezetői.

A három férfit és két nőt a Devon grófságbeli Plymouth városában és annak környékén fogták el az utóbbi három nap során. Mindnyájan fiatalok, életkoruk 16 és 25 év között van. Brit sajtóértesülések szerint valószínűleg azt tervezték, hogy zavargásokat provokálnak a G20-ak elleni tüntetéseken.

A terrorizmusellenes törvény alapján őrizetbe vett fiatalokat hétfőn hallgatták ki. A rendőrség először egy 25 éves férfit fogott le, aki Plymouth belvárosában fenyegető tartalmú feliratokat írt festékszóróval egy falra. Átkutatták lakását, majd társait is felkutatták. A több helyszínen megtartott házkutatások során "számos" fegyvert és fegyverutánzatot, "gyanús eszközöket" és terror-előkészületre utaló írásos anyagokat találtak.

A Scotland Yard szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyomozás nagyon korai szakaszban van még, és haszontalan mindenféle spekuláció az őrizetbe vett személyek szándékait, lehetőségeit és motivációját illetően. "Jelenleg nincs olyan információnk, amely arra utalna, hogy a tüntetők vagy a G20-ak biztonsági kockázata változott volna"- mondta szóvivő.
Az őrizetbe vett öt fiatal mindegyike brit állampolgár, nincs közük vallási szélsőséges csoportokhoz. A nyomozás során alapvetően "brit állampolgárok politikai tevékenységét" vizsgálják a rendőrök.

Rendőrök ezrei vesznek részt a G20-as csúcstalálkozó biztonságát garantálni hivatott kiterjedt műveletekben ezen a héten. Anarchisták azzal fenyegetőztek, hogy káoszba fullasztják a tüntetéseket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: