2009-11-26 12:23:25• hírek • (x)

Készüljünk a téli vezetésre

A téli utakon való vezetés még a tapasztalt gépkocsivezetőt is próbára teszi, ugyanis megváltoznak a körülmények, a megszokott mozdulatokra másképp reagál az autó. Nem árt tehát az óvatosság.

Egy kis odafigyeléssel tehetünk azért, hogy nagyobb biztonságban álljunk helyt a téli utakon. Az alábbiakban segítünk feleleveníteni a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy nem fogjanak ki rajtunk a télies körülmények.

Mielőtt elindulnánk

Már indulás előtt figyeljünk oda arra, hogy ideális látási viszonyokat garantáljunk. Még ha csak néhány kilométert is teszünk meg, ne mulasszuk el megtisztítani az ablakot, a visszapillantó tükröket, annak ellenére, hogy a hideg időben ez a legkevésbé sem kellemes. Ne csak azt a felületet tisztítsuk meg, ahol kilátunk, hanem a szélvédő teljes felületét, az oldalsó ablakokat is. Ne hagyjunk az autótetőn sem nagy mennyiségű havat, ez ugyanis bármikor elénkcsúszhat, ami szintén balesetveszélyt jelenthet.

A párás ablak is nagyon zavaró lehet, ajánlott még indulás előtt párátlanítani, hogy ne menet közben kelljen ezzel foglalkozni. Használjunk téli ablakmosó folyadékot.

Télen problémát okozhat az is, hogy a télikabátban nehezebben mozgunk. A megfelelő öltözet és helyes testtartás nem csak kényelmi szempont, de biztonságunk érdekében is fontos.

Győződjünk meg arról, hogy a visszapillantó tükör is jól be van állítva, hiszen ilyenkor megnőnek a féktávok, és egy hirtelen fékezéssel a mögöttünk jövőt is nehéz helyzetbe hozhatjuk. Ha túl szorosan jön mögöttünk valaki, a fékezés előtt ajánlott először épp csak annyira megnyomni a féket, hogy kigyulladjanak a féklámpák, hogy időben tudjon reagálni a mögöttünk érkező.

Tisztítsuk meg a fényszórókat, valamint a menetirányjelző lámpákat is, hogy megfelelően lássunk és látszódjunk.


Készüljünk fel a téli vezetésre, még időben
Készüljünk fel a téli vezetésre, még időben


Menet közben

Tartsunk nagyobb követési távolságot: nem elég időben reagálni, a csúszós utakon rengeteg koccanás történik az első fagyos napokon. Az útviszonyok méterről méterre változhatnak, így sokkal nagyobb koncentrációra van szükség.

Az utak sok esetben első ránézésre nem látszanak csúszósnak, de ha fékeznünk kell, számítsunk arra, hogy még a száraznak tűnő út is csúszhat.

Kerüljük el az enyhébb időjárás esetén a tócsákat, ugyanis nem tudhatjuk, alatta milyen gödrök vagy a menetirányunkat megváltoztató útegyenlőtlenségek vannak; havas utakon pedig kerüljük a hóbuckákat ezek ugyanis szintén megváltoztathatják a menetirányt.

Ha tartósan 7 fok alá csökken a hőmérséklet, váltsunk téligumira. Nem csak a koccanásoktól védhet meg, de szó szerint az életünk múlhat rajta, még akkor is, ha nem havazik. Ha erős havazásra lehet számítani, egy hosszabb útra mindenképp vigyünk magunkkal hóláncot.

Ha megcsúszik az autó, próbáljuk meg higgadtan kezelni a helyzetet: ha a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), az autó kormányozhatatlanná válik és kisodródik. Ilyenkor a legjobb reakció, ha a lábunkat levesszük a fékről, egyenesbe hozzuk az autót és csak akkor fékezünk, mikor az autó újra a kívánt irányba állt.

A legtöbb esetben a megcsúszás fékezéskor vagy hirtelen sebességnöveléskor történik. A fékezés következtében bekövetkező csúszást a következő pedálmozulattal korrigáljuk. Ha érezzük, hogy az autó megcsúszott, engedjük fel a féket, próbáljuk a menetirányt kormánnyal korrigálni, majd ismét nyomjuk be óvatosan a féket. Akkor a legbiztosabb a fékezés, ha az autó kerekei egyenesen állnak, ezért fontos, hogy hangoljuk össze a két mozdulatot. Amennyiben az autónk fel van szerelve blokkolásgátlóval (ABS), a dolgunk könnyebb, ugyanis csak tövig kell nyomni a féket, a többit az ABS végzi. Fékezés közben nem árt a kuplungot is használni, elkerülendő az esetleges lefulladást.

A téli viszonyok között nagyon fontos, hogy ne csak saját magunkra figyeljünk. Sokkal kiszámíthatatlanabb, hogyan közlekednek a többiek, számítsunk arra, hogy tapasztalatlan, figyelmetlen gépkocsivezetők is közlekednek, is hibájukra csak akkor tudunk időben reagálni, ha megfelelő odafigyeléssel, megfelelő távolság megtartásával, a szokásosnál alacsonyabb sebességgel közlekedünk.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: