2014-03-14 13:41:25• hírek • MTI

Készül az oroszok elleni uniós szankciós névsor

Az EU-országok diplomatái uniós szankcióval sújtandó orosz illetékesek névsorának az összeállításán dolgoztak pénteken, készülve arra, hogy vasárnap minden jel szerint megtartják a Krímben a helyi hatóságok által kiírt, Ukrajnától való elszakadásról és Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazást - erősítette meg az erről kiszivárgott híreket nevének mellőzését kérő brüsszeli forrás.

A diplomata szerint az EU vasárnap várhatóan nyilatkozatot ad ki az általa eleve jogellenesnek minősített referendumról. Másnap, hétfőn, amikor az uniós országok külügyminiszterei tanácskoznak Brüsszelben, valószínűleg döntenek arról, hogy uniós beutazási tilalommal, valamint vagyonbefagyasztással sújtanak olyan orosz személyeket, akik felelősséget viselnek az Ukrajnával szemben elkövetett orosz agressziós cselekményekért.

A névtelenséget kérő forrás hangsúlyozta, hogy a tagországok között egyelőre nem született megállapodás arról, mennyire legyen széles a szankciós intézkedésekkel sújtott oroszok köre. Szerinte azt senki nem akarja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt is rátegyék a listára. Abban azonban még - tette hozzá - vita van, hogy magasabb rangú, kormányzati személyiségeket vagy inkább alacsonyabb beosztású vezetőket szankcionáljanak, kisebb vagy nagyobb számban.

Az EU-szankciók jellemző módon nem annyira büntető jellegűek, hanem a megelőzés, figyelmeztetés célját szolgálják - jegyezte meg a forrás, hangsúlyozva, hogy az unió nyitva szeretné hagyni Moszkvával a tárgyalás lehetőségét, el akarja kerülni a gazdasági háborút. Ha ugyanis az kitörne - mondta -, az uniónak gondoskodni kellene a kieső orosz energiaszállítások pótlásáról.

A névtelenségéhez szigorúan ragaszkodó forrás elmondta: az uniós álláspont abban a tekintetben sem kristályosodott még ki, hogy már önmagában a krími népszavazás megtartását olyan lépésként értékeljék-e, amelyre kemény választ kell adni, vagy pedig csak azt tekintsék a "vörös vonal átlépésének", ha Oroszország a referendum nyomán ki is mondja a Krím bekebelezését. Ha ezt nem teszi, hanem a referendum eredményének birtokában tárgyalási készséget mutat a "kontakt csoporttal", akkor egyes uniós országok szerint ehhez célszerű nyitott módon viszonyulni. Mások azt hangsúlyozzák, hogy végképp tűrhetetlen lenne, ha az orosz invázió a Krímről továbbterjedne olyan kelet-ukrajnai területekre - Donyeck, Harkiv térségére -, ahol jelentős arányú az orosz kisebbség.

A hivatalos nyilatkozatok szintjén ugyanakkor az unió a krími orosz agressziót is határozottan elítéli, és követeli az orosz csapatok visszavonását. Más kérdés, hogy jelenleg nincs hatékony eszköze ennek a követelésnek az érvényesítésére.

Mindennek fényében elképzelhető, hogy az EU a március 6-i csúcstalálkozón elfogadott háromlépcsős megközelítésnél is árnyaltabb, több fokozatot tartalmazó szankciós menetrendet dolgoz ki arra az esetre, ha az oroszok nem hagynának fel ukrajnai agressziós cselekményeikkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: