2007-05-14 21:17:14• hírek • Kis Csilla

Személyiségünk tükre

hangunkMinden emberi hang olyan egyéni, mint az ujjlenyomat.

Minden emberi hang olyan egyéni, mint az ujjlenyomat. Csengése elárulja hangulatunkat, és meghatározza azt a hatást, amit másokra kifejtünk. Ez éppen elég ok arra, hogy egy kicsit közelebbről foglalkozzunk ezzel az elhanyagolt témával.

Hangunk olyan, mint a névjegykártya - a magánéletben és a szakmai élet mindennapjaiban egyaránt. Üzletkötők, eladók, tanárok, hoszteszek, óvónők, rádió- és tévébemondók tudják, milyen meghatározó szerepet játszik a hang és a beszéd használata szakmai sikerükben.
Még jelentősebbé válik a kérdés akkor, amikor a kommunikáció telefonon keresztül zajlik. Üzletemberek, marketingkutatók és fogadóhölgyek külön szemináriumokon tanítják, hogy miként kell a hangot célzottan bevetni a telefonbeszélgetés során. Telefonban még érthetőbben kell beszélni, és erőteljesebben hangsúlyozni. Először is, mert a hallgató nem veszi a mimikával és a gesztusokkal közölt üzenetet, másodszor pedig azért, mert a telefonvonal kiszűri a magas és mély hangterjedelmet.

Tipp:
Telefonálás közben ne maradjon ülve, hanem használja a kezét és a lábát! A beszélgetőtársunk érezni fogja, hogy mozgásban vagyunk. Hihetetlenül hangzik, de ennek az egyszerű trükkenk a hatása igazolt: beszédmódjával még a beszélgetőtársának beszédsebességét is befolyásolni tudja. Ha egy hadaróval van dolga, akkor ön is növelje meg a beszédsebességét, és hangolódjon rá a beszélgetőtársára! Ha ezután lassít, a hadaró is automatikusan fékezni fog.

A hang üzenete:
Minden emberi hang egyéni jelenség és olyan egyedülálló, mint az ujjlenyomat. A "voice print" azonosítása ugyan jóval bonyolultabb, mint az ujjlenyomaté, bírósági tárgyalásokon azonban ugyanolyan bizonyító ereje van - mondják a kommunikáció szakértői. Hangunk csengése és kifejezőereje azonban - az ujjlenyomattal ellentétben - nem velünk született, hanem kisgyermekkorunktól fogva tanuljuk. Hallás útján tanulunk meg beszélni. A gyermek átveszi a környezetében hallott beszédszokásokat. Ezért nem ritka, hogy lányok úgy beszélnek, mint anyjuk és fiúk, mint az apjuk - hacsak nem mutálnak éppen. A hangunkkal tehát nem csak a saját lényünket juttatjuk kifejezésre, hanem mindazt, amit életünk során felszedtünk.

Sokan kamaszkorban tudatosan vagy öntudatlanul elkezdik utánozni a példaképeiket. A fiúk arra is képesek, hogy torzítsák a hangjukat, csakhogy felnőttebbnek hassanak. A nők pontosan ellenkezően viselkednek. Sok nő öntudatlanul megtartja kislánykori hangját, hogy azzal felébressze másokban a védelmező ösztönt. Azt az üzenetet sugározzák partnerük felé: tehetetlen lény vagyok, és szükségem van egy erős védelmezőre. Ez úgy tűnik, mint egy üres klisé, pedig nap mint nap sikerrel alkalmazzák.

Ez a jelenség lassan kezd megváltozni. Ausztrál kutatók összehasonlítottak a negyvenes években archivált női hangokat mai nők hangjával. A vizsgálat eredménye az lett, hogy a mai fiatal nők mélyebb hangtartományban beszélnek, mint az ötven évvel ezelőttiek. A tudósok szerint ebben a folyamatban szociológiai és fiziológiai tényezők egyaránt közrejátszanak. A mai nők magasabbak és hosszabbak a hangszálaik. Emellett pedig tudják, hogy mélyebb hanggal könnyebben keresztül tudják vinni az akaratukat.

A hangszálakat is edzeni kell!
Tény, hogy a mély hangok kellemesebb hatást váltanak ki, mint a magasak. Aki viszonylag lassan beszél, szépen hangsúlyoz és mély a hangja, azt a hallgatói kompetensnek, érettnek és szimpatikusnak élik meg. A magas hangú és halk beszéd szégyenlősséget és tapasztalatlanságot sugároz. A tömegkommunikációban ritkán hallani vékony hangokat. Itt erős hangú embereket keresnek.
Hangminőség terén például az osztrákok nem állnak túl jól, elbújnak a nyelvük mögé. Nem nyitják ki eléggé a szájukat - ellentétben a németekkel, akik "Figyelem, most jövök én!" mentalitásukkal sokkal teltebb hangot tudnak megütni. A következmény az, hogy a hangtartomány eltolódik, így az érintettek a természetes hangjukhoz képest túl mélyen vagy túl magasan beszélnek. Nem merítik ki a teljes frekvenciatartományt.

A hangproblémák és a hang helytelen használatának egyik oka, hogy már "gyermekkorban elkezdjük elveszíteni a hangunkat". Aki nem hangoskodhat, nem kiáltozhat, annak visszafejlődnek a hangképző szervei. A hangszálak rugalmasak, amelyeket ugyanúgy edzeni kell, mint ahogy a futó edzi a lábizmait.

Minden hang fejleszthető

Hang- és beszédtréning segítségével minden hang minősége javítható. A beszédtréningre járók már néhány órányi gyakorlás után rájönnek, hogy a helyes, szép beszéd nem megerőltető, hanem felszabadító élmény. A beszédtréning ugyan nem változtatja meg a személyiséget, de mindenképp kiszélesíti a horizontot. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy autodidakta módon nagyon nehezen képezhető egy hang. A hozzáértő tréner előbb légzés- és lazítógyakorlatokat végeztet, mielőtt célzottan elkezdené a hang megváltoztatását szolgáló gyakorlatokat. A helyes légzés a szép beszéd előfeltétele. A legtöbben sajnos csak a mellkasukig engedik a levegőt, nem pedig le a hasukba. Ez alól csak akkor tesznek kivételt, ha mélyen alszanak, vagy szívderítően nevetnek.

Mit gondol a hangjáról?
- Szereti a hangját? - kérdeztünk meg valakit olvasóink közül.
- Igen, de nem hiszem, hogy túl különleges. Persze sokan megismernek a hangom alapján, a család és a munkatársak távolról is beazonosítanak ennek segítségével.
- Nem furcsa, amikor a saját hangját hallja?
- De igen, teljesen másmilyennek hallom magam, mint amit a magnóról vagy az üzenetrögzítőről visszahallgatok.

Megítéli az embereket a hangjuk alapján?
- Vannak szimpatikus és kevésbé szimpatikus hangok, sőt olyanok is, amelyek egyenesen fájdalmat okoznak. De ebből nem vonnék le következtetéseket arra nézve, hogy milyen az az ember, aki a hang mögött áll. Vannak végtelenül aranyos emberek, akiket a sors borzalmas hanggal vert meg. Persze ahogy a külső, a hang alapján is hajlamosak vagyunk besorolni, megítélni az embereket.
- A hangulata befolyásolja a hangját?
- Természetesen, ha ideges vagyok, sokkal magasabb és vékonyabb a hangom, mint ha teljesen relaxált vagyok. Más a hangszínem a gyerekek rendreutasításakor és más, ha meghitten beszélgetek a párommal. A szomorúság és az öröm is átüt a hangon. harmonet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: