2009-06-14 13:47:34• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Készül az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda

Az MTI által 2009-ben kiadott kötet
Az MTI által 2009-ben kiadott kötet

Az erdélyi magyarság tízezer legfontosabb személyiségét ismerheti meg az olvasó az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda decemberben megjelenő harmadik  kiadásából.

Stanik István, aki e hatalmas gyűjtőmunkát főszerkesztőként fogja össze, az MTI-nek felidézi: az első kiadás 1996 decemberében  látott napvilágot, akkor hétezer személyiség szócikke került be. Nagy sikere volt, hiszen először sikerült egységes kiadványban bemutatni az erdélyi magyar közösség elitjét, a közéleti személyiségeket, a politikusokat, a tudósokat, az oktatókat, az írókat, a képzőművészeket, a zenészeket, a színházi szakembereket, a sportolókat, a vállalkozókat, az üzletembereket, a műszaki értelmiségieket, a kutatókat, a mérnököket, a közgazdászokat.
A második kiadás 2000-ben került ki a nyomdából, abban már olyan emberek is helyet kaptak, akik akkor már nem éltek Erdélyben, de életművük nagy része Erdélyhez kötődik.

"Hiába terveztük úgy, hogy négyévenként adjuk ki a könyvet, ezután sajnos elakadtunk, kimaradt csaknem tíz év, így csak most decembertől veheti kezébe az olvasó az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda 2010 címet viselő - ötezer példányban megjelenő - kötetet" - mondja Stanik István. Ezúttal tízezer személy adatait, munkáit, elérhetőségükkel kapcsolatos információit tudhatja meg belőle a közönség. Az elmúlt tíz esztendőben új nemzedékek jelentek meg a közéletben, életpályájukat ideje ismertté tenni - fűzte hozzá a főszerkesztő.

A bekerülés kritériumait a szerkesztők úgy határozták meg: mindenki kapjon helyet, aki olyan értéket hozott létre, olyan tevékenységet fejt ki, amely hozzájárul az erdélyi magyarság identitásának megőrzéséhez, a magyar közösség erősítéséhez. Ilyen értelemben nem akartak különbséget tenni egy író konkrét művekben mérhető munkássága, illetve egy politikus vagy lelkipásztor tevékenysége között, aki a közösségszervezés terén ért el eredményeket, például szociális otthonokat vagy népművészeti együtteseket alapított.

Nem csupán a "fontos tízezer" adatai lesznek olvashatók a kötetben, hanem a legfőbb erdélyi magyar intézményekről, alapítványokról, civil szervezetekről, kulturális egyesületekről szóló információk is. Több mint huszonötezer adatlapot küldenek el különböző csatornákon, szeptember elsejéig várják vissza azokat kitöltve. Kihasználják az internet lehetőségeit, ezért a www.kikicsoda.ro honlapon is ki lehet tölteni az adatlapot.

Az előző két kiadást is Stanik István és felesége, Bércesi Tünde "álmodta meg", ők szerkesztették és adták ki, akárcsak a most megjelenőt. Korábban azonban a Scripta kiadó, most pedig a BMC Könyvkiadó tulajdonosaiként és szerkesztőiként teszik. Ezúttal csatlakozott hozzájuk az időközben felnőtté vált gyermekük,  Stanik Bence, aki maga is ismert újságíró és szerkesztő. 

A Ki Kicsoda természetesen hatalmas csapatmunka gyümölcse lesz most is, a szerkesztőbizottság tagjai között neves írók, publicisták, szerkesztők vannak jelen, mint Ágoston Hugó, Horváth Andor és Kántor Lajos. Szaklektorok, olvasószerkesztők, tördelők és  grafikusok is részt vesznek a munkában.
Stanik István hangsúlyozta, hogy nagy erdélyi magyar projektről van szó, amelyet társkiadóként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogat, annak ügyvezető elnöke egyben felelős kiadóként szerepel az impresszumban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: