2009-11-04 16:21:28• hírek • mti

Szerbiában lehet: szélesedík a Vajdaság autonómiája

Pásztor Bálint
Pásztor Bálint

Egy év huzavona után a szerb kormány elkészítette a Vajdaság statútumaként ismert, a tartomány hatásköreiről szóló törvénytervezetének munkaverzióját, amelyről várhatóan a csütörtöki kormányülésen döntenek Belgrádban.

Amennyiben elfogadják, a szerb parlament elé kerülhet a törvénytervezet. Ha a törvényhozás is elfogadja, 152 új hatáskört vehet át a tartomány az államtól - írja a Magyar Szó című délvidéki napilap internetes oldalán.

Pásztor Bálint parlamenti képviselő és Bojan Pajtic, a vajdasági Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke hasonlóan vélekedik: nem ideális, de elfogadható a javasolt szöveg.

"Természetesen nem ideális a hatásköri törvény, de az adott politikai körülmények között kielégítőnek tekinthető. Egyrészt a jelenlegi szerbiai alkotmány nem tesz lehetővé Vajdaság számára nagyobb autonómiát - ami miatt támogatjuk is az alkotmány módosítását - másrészt az elmúlt egy évben megbizonyosodhattunk arról, hogy a belgrádi politikai vezetés még nem érett meg arra, hogy ettől magasabb fokú autonómiát adjon a tartománynak" - mondta Pásztor Bálint a lapnak nyilatkozva.

Pásztor fontosnak tartja, hogy a Vajdaság lesz a vajdasági óvodák és általános iskolák alapítói jogainak birtokosa. Ezek a hatáskörök a vajdasági magyarság oktatása szempontjából mindenképpen fontosak, és egyszerűbb lesz a tartományi szervekkel tárgyalni arról, hogy egyes intézmények alapítói jogát ruházzák át a jövő évben megalakuló nemzeti tanácsokra, mintha a belgrádi kormányzattal kellene megállapodásra jutni - vélte a parlamenti képviselő.

Pajtic szerint a hatásköri törvénytervezet a tartomány javaslatainak 90 százalékát tartalmazza. Ezek közül kiemelte a Fejlesztési Bank megalapításának jogát, valamint azt is, hogy a tartomány képviseletet nyithat Brüsszelben és az európai régiókban.



Újvidék, Vajdaság fővárosa


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: