2018-07-04 09:59:43• hírek • Bede Emőke

Készül a nyári emberáradatra a határrendészet

Az igazi nyár beköszöntével egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön pihenik ki a egész éves fáradalmakat, vagy esetleg épp a külföldi munkából hazatérnek kicsit. Ilyenkor felkerekedik a család, de a jól megérdemelt nyaralás előtt azért még ki kell állni egy jó hosszú sort a határátkelőknél.

A végeláthatatlan sorok rémálma főként azoknak lehet ismerős, akik a petei határátkelőnél szeretnék elhagyni az országot. A legforgalmasabb Szatmár megyei átkelő adatait figyelve az átkelni szándékozó autósoknak általánosságban 20-30 percet kell várakozniuk, mielőtt elhagyhatnák Romániát. Azonban évről évre az tapasztalható, hogy a nyaralási időszakban a várakozási idő megnő, épp ezért a határrendészet újabb intézkedéseket vezetett be.
 

Első és legfontosabb lépésként megnövelték a szolgálatot teljesítő személyzet számát azokon az átkelőpontokon, ahol kritikus helyzet szokott kialakulni. Ennek megfelelően az ország határain 4000 őr dolgozik ebben az időszakban. Emellett arra is törekszenek, hogy javítsák a szomszédos országok határrendészeti szerveivel a kapcsolatot a gördülékenyebb ellenőrzések érdekében.
 

2017-ben június 1. és augusztus 31. között kb. 19,5 millió ember kelt át Románia határán. Közülük 15,7 millió volt EU-s állampolgár, a fennmaradó 3,8 millió pedig az Európai Unión kívülről érkezett, utazásuk pedig összesen 4,8 millió közlekedési eszköz segítségével valósulhatott meg. A határátkelők közül a legnagyobb forgalmat azok bonyolították le, melyek Romániát és Magyarországot kötik össze, ezeken a helyeken nem kevesebb mint 5,9 millió személy kelt át.
 

Hogy mit tehet az, aki nem szeretne hosszú sorokat kiállni? A határrendészet legjobb tanácsa, hogy kövessük interneten a határátkelők forgalmát, ezeket ugyanis valós időben frissítik. Ha úgy látjuk, hogy Peténél torlódás alakult ki, ne féljünk kerülni például a csanálosi átkelő irányába, de hétvégente az ideiglenesen megnyílt pontokat is igénybe lehet venni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: