2011-11-30 14:22:44• hírek • mediafax.ro

Készül a kerettörvény

Ritli: December 15-20-ig elkészül az egészségügyi kerettörvény

A Mediafax hírügynökség tájékoztatása szerint Ritli László egészségügyi miniszter kedden azt nyilatkozta, hogy december 15-20-ig véglegesítik az egészségügyi kerettörvényt. Hangsúlyozta, a lakosságot kis mértékben terhelik majd a törvény rendelkezései, utalva a biztosítási alapcsomagra illetve a kiegészítő biztosítás lehetőségére.

Ritli, az egészségügyi bizottságokban tevékenykedő koalíciós honatyákkal folytatott megbeszélés után azt nyilatkozta, hogy az Egészségügyi Minisztérium elemzi az egészségügyi kerettörvényt, amely arról rendelkezik, hogy a biztosítottak jogosultak lesznek egy szolgáltatási és egy gyógyszer alapcsomagra. Ennek persze lesznek bizonyos korlátai, más jellegű szolgáltatásokra kiegészítő biztosítást lehet kötni, ami azonban nem kötelező. „Ma az alapcsomag korlátlan, bármilyen összeget fizet a biztosított, megkap bármit. Ez nem helyes, sehol a világon nincs ilyen", fejtette ki az egészségügyi miniszter.

A minisztérium külföldi szakemberekkel dolgozik egy „negatív lista" kialakításán, amely az év végéig készül el és amelyen szerepelnek majd „azok a szolgáltatások, gyógyszerek, csúcsvizsgálatok, amelyek nagyon költségesek és pontosan kell szabályozni a hozzáférést".

Az egészségügyi miniszter szerint egyes tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos drága gyógyszereket nem használnak megfelelően, túlzásba viszik felírásukat és nem feltétlenül a gyártó által meghatározott módon, a vizsgálatok esetében pedig szinte nem is léteznek korlátok. Ritli elmondta, a kerettörvény lehetővé teszi, hogy a kórházak szervezése sokkal hatékonyabb és szabadabb legyen", jobb minőségű szolgáltatást nyújthatnak és az alkalmazottakat jobban megfizethetik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: