2010-11-15 16:48:31• hírek • Szatmar.ro

Készül a Kiss szobor

Jó úton halad a város egyik legnagyobb természetvédőjének, Kiss Gedeon mellszobrának az újbóli elkészítése.

Amint arról már írtunk, a fák ezredesének is nevezett egykori főkapitány rengeteget tett Szatmárnémeti zöld övezeteiért. Az ő nevéhez fűződik a Kossuth-kert, illetve az Árpád (Vasile Lucaciu) utcai park kialakítása, de számos tér és fasor is neki köszönheti meglétét. Az 1898-ban elhunyt Kiss Gedeonnak 1903. október. 27-én közadakozásból mellszobrot készítettek a hálás lakosok, amelyet azonban az „államváltás" után, pontosabban az 1960-as években ismeretlen tettesek eltüntettek.
A szobor további sorsáról információk nincsenek.

Az egykori közfürdő ökológiai központtá való átalakításakor felmerült a kérdés, milyen megnevezést is kapjon ez. Egy román nemzetiségű személy jött az ötlettel, hogy Kiss Gedeonnak nevezzük - mondta Békessy Erzsébet, a megyei Környezetvédelmi Ügynökség ideiglenes igazgatója. Bár a szavazás alapján ez a központ a Zöld Ház megnevezést kapta, úgy gondoltuk Kiss Gedeon megérdemli, hogy megemlékezzünk róla, így elhatároztuk, hogy különböző hulladékokból, illetve közadakozásból elkészítettjük ismét a mellszobrát - újságolta Békessy.

A 135 kilogramm bronzhulladékot, csakúgy, mint a gránit talapzatot adományként kapták, de rengeteg más segítség is jön vállalkozók részéről. A gipszmunkát a szatmárnémeti Szodorai-Poradi Hajnalka, míg a bronzöntést a marosvásárhelyi Balog József készíti el. A szobor megalkotása és a vele járó teljes költség, a rengeteg önzetlen támogatásnak köszönhetően 1000 euróra tehető.

Ezt az összeget tervezi közadakozásból összegyűjteni a környezetvédelmi hivatal. Az egyházakhoz, az újságok szerkesztőségeibe, a színház épületébe és különböző kulturális központokba fahulladékból készült dobozocskákat helyeznek el, ezekbe tehetik három héten keresztül a lakosok azt az összeget, amit a cél érdekében ajánlanak fel. A gyűjtés november 21-e és december 12-e között történik, majd december 13-a és 19-e között a sajtó jelenlétében felnyitják a perselyeket.

Minden támogató - függetlenül az adomány összegétől - emléklapban részesül. A tervek szerint december 20-án leplezik le a mellszobrot a Zöld ház előtti zöld övezetben.


Az egykori főkapitány mellszobrának vázlata
Az egykori főkapitány mellszobrának vázlata



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: