2010-12-16 11:27:27• hírek • Szatmár.ro

Készítsünk böjtös ételeket

A böjti időszak lényege, hogy ebben az időszakban nemcsak lelkünket balzsamozzuk, de szervezetünket is megtisztítjuk a felgyülemlett méreganyagoktól. Tulajdonképpen egy évezredes keresztény hagyományról van szó, melyet napjainkban az ünnepek közeledtével egyre kevesebben tartanak be.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az ételek fogyasztásáról teljesen le kell mondanunk, mindössze arról van szó, hogy a húsfogyasztást vagy az állati eredetű termékeket mellőznünk kellene. Az adventi időszakban hagyományos, hússal készült receptjeinket mi is könnyűszerrel átalakíthatjuk. Böjti fasírozottat például úgy készíthetünk, ha a masszába hús helyett sárgarépát és zabpelyhet teszünk. A töltött káposzta különösen ízletes lehet hús nélkül is, amennyiben az alapanyagok közzé gombát vagy szóját vegyítünk.

A változatosság kedvéért süthetünk pizzát is, ami rengeteg változatban elkészíthető, ilyenkor ajánlott a vegetáriánus, zöldséges változatait előnyben részesíteni. A receptek ízlés szerint variálhatók, a lényeg, hogy hús helyett a legközkedveltebb alapanyagokat, így például szóját, riszt, kukoricadarát, borsó- és babféléket használjunk.



Nézzük, hogyan varázsolhatjuk át a hagyományos húslevest, szárazbabos hamis húslevessé

Elkészítéséhez: 3 dl fehér szárazbab, 30 dkg vegyes leveszöldség, 1 kisebb fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, 3-4 szárított gomba, 2 közepes kanál olaj, 1 kiskanál ételízesítő, és ízlés szerint só, szemes bors valamint késhegynyi pirospaprika szükséges.

Első lépésben a száraz babot 1/5 l vízzel főni tesszük, és egészen kis lángon főzzük, amíg puhulni kezd. Akkor beletesszük a zöldségeket, akárcsak a húslevesbe és készre főzzük. Vigyázzunk arra, nehogy szétfőzzük, mert akkor a leves nem lesz tiszta.

Miután a zöldségeket a levesbe tettük, egy kanál olajban aranysárgára pirítunk egy kanálnyi apróra reszelt sárgarépát, majd belekeverjük a paprikát és a leveshez tesszük. Ne feledjük, hogy az ételízesítőt csak a főzés utolsó 10 percében adjuk a leveshez. Amikor a leves elkészült, leszűrjük, hagyjuk leülepedni, majd ismét átszűrjük. Ízlés szerinti levesbetétet (levestésztát) főzzünk bele. Amennyiben megmaradt némi bab, akkor abból akár törtbabot vagy főzeléket is készíthetünk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: