2012-06-20 10:58:51• hírek • Szatmár.ro

Gólyáink háza táján

2012 június 18-án került sor első ízben a Túr Menti Védett Területek gólyagyűrűző karavánjára „Gólyáink háza táján" címmel. Az eseményt az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Biológia-Geológia kara szervezte a SC FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA közreműködésével.

„Minden tavasszal lelkesen várjuk gólyáink hazatértét. Arról azonban keveset tudunk, hogy kikelt fiókáik milyen arányban térnek vissza szülőfalvaikba. Első vándorútjukat követően Afrikába, ezek a madarak nem jönnek rögtön vissza. Ivarérettségüket, modhatni felnőtté válásukat csak 2-3 éves korukra érik el, csak ezután vágnak csak neki újra hosszú útjuknak haza." - Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti ügyvezető igazgatója.

Négy Túr menti településen (Draguseni, Túrterebes, Kisgérce és Sárközújlak) állomásozott a karaván, ahol mintegy 30 fészek ellenőrzésével, 48 fiókát sikerült meggyűrűzniük a szakembereknek.

„A gólyafiókák két gyűrűt is kaptak. Az alumíníum gyűrű jelzi a gyűrűzés helyét és idejét, ám ezt a gyűrűt nagy távolságokból nem lehet leolvasni, gyakran csak az elpusztult egyedeken látjuk viszont. Ezért társul hozzá egy színes műanyag gyűrű, amely viszont egy távcső segítségével már könnyedén leolvasható, akár a magasan szálló madarak lábáról is." - Dr. Szabó D. Zoltán, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Biológia-Geológia karának oktatója

Szatmár megyében már több mint tíz éves hagyománynak örvend a gólyagyűrűzés. Az elmúlt években Csanáloson és Csomaközön gyűrűzött fiókákat, már jelentettek fészkelni Magyarországon, másokat pedig viszontláttak Törökországban és Izraelben is.

Megyénk ugyanakkor kiemelkedő helyet foglal el, országos viszonylatban a kihelyezett fészektartó állványok terén is. Az SC FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA már több ízben segítette a gólyák fészkelésének biztonságosabbá tételét az állványok kihelyezésével. Fészkelő helynek ezek a madarak a magas, háborítatlan helyeket keresik. Az áramtartó oszlopok ideálisnak bizonyultak számukra, ám ezzel együtt nagy veszélyforrást is jelentenek. Rengeteg madár pusztul el áramütés folytán, felszálláskor és leszálláskor hozzáérve a vezetékekhez. A fészkek azonban ellehetetlenítik az áramellátást valamint a vezetékek javítását. Az állványok kihelyezésével úgy a madarak, mint az áram szolgáltató és felhasználó jól járnak, a fészkek többé nem konkrétan az oszlopon, hanem attól egy méter távolságban helyezkednek el, egyben tartva a fészekanyagnak összehordott ágakat, galyakat is.

Meggyűrűzték a gólyákat

Az Erdély Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti nem titkolt szándéka a Túr Menti Védett Területeken élő lakosság tájékoztatása is az itt élő állat- és növényfajok hosszútávú megóvásának fontosságáról. Ezért az esemény nem csak a tudományos világnak szólt. A települések diákjai is szép számban jelentek meg a helyszíneken, nagy érdelkődéssel hallgatva a gólyák gyűrűzéséről és életéről szóló kiselőadásokat. Az igazi sztár vendégek azonban az egy-egy fészkekből lehozott fiókák voltak, akiket a gyerekek közelebbről is szemügyre vehettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: