2016-08-05 15:45:50• hírek • Szatmár.ro

Késik a mezőgazdasági támogatás, a gazdák az utcára vonultak

Az APIA által kiadott támogatások késése, illetve a romániai mezőgazdaság általános helyzete miatt is tiltakoztak a gazdák Szatmárnémetiben, akik előbb a már említett intézmény székhelye előtt, majd traktorokkal és táblákkal a prefektúra elé vonulva hívták fel a figyelmet gondjaikra.

Nem könnyű a szatmári mezőgazdászok élete. Sokan ugyanis nagyon számítanak a munkájuk során az APIA - Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség - által folyósított támogatásokra, ám ezek mostanában nagyon sokat késnek. Sőt, olyan gazda is van, aki még a 2015-ös támogatásokat sem kapta meg! A pénzre pedig szükség van, mert a mezőgazdasági munkákkal nem lehet várni!

Péntek délelőtt a tiltakozó gazdák előbb az Szatmár Megyei APIA székháza elé vonultak és nyilvánítottak véleményt hol hangosan, hol pedig a náluk található táblákra írt üzenetekkel. Majd a Szatmár Megyei Prefektúra elé vonultak - útközben pedig voltak olyan tejtermelők, akik a járókelőket egy-egy üveg tejjel ajándékozták meg. Ők is fel vannak háborodva, hiszen a gyárak 1 lejnél is olcsóbban vásárolják fel tőlük a tejet, ami a boltok polcaira már 4 lejért kerül...

Dan Zeicu, a prefektus kabinetfőnöke fogadta a mezőgazdászok küldöttségét, melynek tagjai Valentin Mureşan, Daniel Frei, Cristian Kadar, Gyulai Miklós, Mihai Crişan şi Porumbovits Gellért voltak. Zeicuhoz csatlakozott az APIA vezetősége és a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Ioan Cioltean is. A találkozón kiderült, hogy a mezőgazdászok 30 százaléka még nem kapta meg a 2015-re szóló támogatásokat sem.

A gazdák átadták a követeléseiket tartalmazó listát a prefektúra képviselőjének. Ezek között szerepel a szubvenciók kifizetése, a tejtermékek címkézésének a módosítása, kérik, hogy tiltsák a mezőgazdasági területek külföldieknek való eladását, illetve hogy tartsák meg a 250 tehenes maximális számot, amit a támogatások kifizetésénél vesznek figyelembe. Zeicu megígérte, hogy a követelések listáját eljuttatja a bukaresti APIA-hoz, illetve a mezőgazdasági minisztériumhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: