2011-01-05 17:54:18• hírek • Szatmar.ro

Késik a helyi rendőrség megalakulása

Akár több hónapot is késhet a január elsejére beharangozott új rendfenntartói erő bevezetése, tudtuk meg a polgármesteri hivatal munkatársaitól.

Amint arról már beszámoltunk, az előzetes tervek szerint a 2011-es évben immár egy új rendfenntartói erő, az eddigi közösségi rendőrségből átalakuló szerv fog vigyázni a biztonságra. A helyi rendőrségnek nevezett egység megalapításáról immár több, mint 2 éve folynak a tárgyalások, az ezt szabályzó törvény pedig 2010. július. 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Ez előírja, hogy az olyan településeken, ahol már léteznek a közösségi rendőrségek, 2011. január. 1-jétől kezdődően alakítsanak ki belőlük olyan szerveket, amelyek az eddigiektől nagyobb hatáskörrel rendelkeznek.

Ennek értelmében a helyi rendőrség átvenné a közrend fenntartását, a közutak forgalmának felügyeletét, az építkezések és utcai hirdetések, a környezetvédelem és a kereskedelmi tevékenység feletti ellenőrzési jogot, valamint a lakosság nyilvántartását is.

A megalakulásának egyik alappillére az, hogy a Hivatalos Közlönyben történő közlést követően 90 nappal meg kellett volna jelenjen a szerveződési és működési előírás szabálykerete.

Ezzel azonban késtek, hiszen október 15-e helyett csupán december 29-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben ez a keret, továbbá a szabályozás több előírással is ütközik, ennek tulajdonítható be, hogy késni fog az új rendfenntartó intézmény megalakulása, átalakulása.


Még várat magára a helyi rendőrség megalapítása
Még várat magára a helyi rendőrség megalapítása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: