2009-07-30 10:20:19• hírek • MTI/Reuters/AFP/dpa

Késik a háborúról szóló EU-jelentés

A tervezettnél két hónappal később készül el a tavalyi grúziai háború okait boncolgató európai uniós jelentés - mondta el a készülő dokumentum egyik szerzője.

Heidi Tagliavini svájci diplomata azt mondta, a jelentés elkészítésével megbízott, diplomaták és kutatók alkotta 15 tagú genfi tényfeltáró testület - amely idén év elején kezdte meg a munkát - július vége helyett csak szeptember végére lesz kész a jelentéssel.

A késedelem oka, hogy a testület csak nemrégiben jutott hozzá egy sor, a tényfeltárás szempontjából "rendkívül fontos" anyaghoz - mondta el a svájci diplomata szerdán Moszkvában. Hozzátette, a testület - amely több alkalommal járt Tbilisziben és Moszkvában is, és mindkét helyen magas beosztású tisztségviselőkkel tárgyalt - megfelelő együttműködést tapasztalt mindkét fél részéről. Beszéltek az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon illetékeseivel is.

A jelentésben hírek szerint leírják, hogy Mihail Szaakasvili grúz elnököt jelentős felelősség terheli a rövid fegyveres konfliktusért, ugyanakkor megállapítják azt is, hogy aránytalan, túlzott volt orosz válasz. Heidi Tagliavini ugyanakkor igyekezett hűteni a jelentéssel kapcsolatos esetleges túlzott várakozásokat.

Az elkészült dokumentumot a tényfeltáró testület a tervek szerint megküldi Oroszországnak, Grúziának, az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ).

A grúz hadsereg tavaly augusztus 7-én éjjel offenzívát indított, hogy visszaszerezze az ellenőrzést egyik szakadár területe, Dél-Oszétia fölött. Az orosz hadsereg megállította a grúz támadást, sőt orosz csapatok benyomultak grúz törzsterületre, és átmenetileg ott állomásoztak. Moszkva a nyugati országok élénk tiltakozását kiváltva már augusztus végén elismerte Dél-Oszétiának és Grúzia másik szakadár régiójának, Abháziának a függetlenségét.


Egy grúziai háború elleni tüntetés résztvevői
Egy grúziai háború elleni tüntetés résztvevői


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: