2009-01-30 12:04:28• hírek • Szatmar.ro

Nem létező stadionban az Európai Liga döntője

Bukarest egyelőre nem létező stadionja 2012-ben ad otthont az eseménynek.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (UEFA) Végrehajtó Bizottsága csütörtök este döntött arról, hogy a következő években hol rendezik az európai kupadöntőket. A döntés nagy nyertese Bukarest, amely precedens teremtve nyerte el a 2012-es Európai Liga döntőjének rendezési jogát.

 

Soha korábban nem volt még arra példa, hogy az UEFA egy olyan stadiont válasszon valamely döntő színhelyéül, amely a döntés pillanatában még nem is létezik. A román Nemzeti Stadion építése tavasszal kezdődik és várhatóan 2011-re készül el. A munkálatok becsült költsége 150 millió euró, míg a stadion befogadóképessége 60.000 lesz.

Ami a többi helyszínt illeti, 2011-ben a londoni Wembley ad otthont a Bajnokok Ligája döntőjének, immár hetedszer. Persze, ez a kijelentés kissé sántít, mivel az előző hat alkalommal (1963, 1968, 1971, 1978, 1992) még a régi Wembley-ben csaptak össze a csapatok. Ugyanebben ez évben az Európai Liga fináléját Dublinban, a Landsdowne Roadon rendezik, mely jelenleg átépítés alatt áll és amelynek a neve is változni fog. Akárcsak Románia esetében, Írországban is ez lesz az első nagy európai kupadöntő.

Az új Wembley, a 2011-es BL döntő színhelye

Egy évvel később a München Arena (ami természetesen megegyezik az Allianz Arenával, de az UEFA nem engedi, hogy az általa kiírt rendezvényeken szponzorok nevét viselje a létesítmény) lesz a BL-döntő házigazdája. A bajor főváros sem most debütál, az előző három alkalommal (1979, 1993, 1997) azonban még az Olimpiai Stadion volt a helyszín.

Az Allianz Arena, a 2012-es BL döntő helyszíne

Az már korábban eldőlt, hogy idén a római Stadio Olimpicóban rendezik a BL-finálét és az isztambuli Sükrü Saracogluban az UEFA-kupa döntőjét (Fenerbahce), míg egy évvel később a Santiago Bernabeu (Real Madrid) illetve a Hamburg Arena (a Hamburg stadionjának a mindennapi neve HSH Nordbank Arena, esete megegyezik az Allianz Arenával) lesz a helyszín.

 

Az európai kupadöntők helyszínei:
2009: BL-Stadio Olimpiac, Róma
UEFA-kupa: Sükrü Saracoglu, Isztambul
2010: BL: Santiago Bernabeu, Madrid
Európa Liga: Hamburg Arena, Hamburg
2011: BL: Wembley, London
Európa Liga: Landsdown Road, Dublin
2012: BL: München Arena, München
Európa Liga: Nemzetis Stadion, Bukarest

A Sükrü Saracoglu, az utolsó UEFA-kupa döntő színhelye

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: