2009-11-26 15:55:44• hírek • Gozner Gertrud

Késik a H1N1 oltási kampány

Az Egészségügyi Minisztérium pár napos késésessel kezdi a november 26-ra meghirdettet országos sertésinfluenza-elleni oltási kampányt.

Ugyanis a vakcina szerdán nem kapta még meg az össze jóváhagyást ahhoz, hogy értékesíteni lehessen. Raed Arafat egészségügyi államtitkár nyilatkozata szerint az első 250 ezer adag oltóanyagot megkezdték kiszállítani Bukarestbe és Moldvában, ahol súlyosabb a helyzet és halálos áldozatok is voltak.

Az Egészségügyi Minisztérium elsőként a diákokat, az egészségügyi személyzetet és a határőröket szeretné beoltani a H1N1 vírusa ellen. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakemberei egyelőre vakcina nélkül harcolnak a vírus felbukkanása ellen. Dr. Dorel Coica, az intézmény vezetője szerint egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést a vakcinák érkezéséről. Valószínűleg december 5 és 6 körül között fognak Szatmár megyébe érkezni a sertésinfluenza elleni oltások, a rendelkezésünkre bocsátandó mennyiség szintén nem ismert - nyilatkozta az orvos.

Ami a hagyományos influenza elleni oltóanyagot illeti, a kért 61 ezer darab vakcina helyett csupán 18 ezer ingyenes oltás érkezett a megyébe - magyarázta Coica doktor. A hiányzó mennyiséget a szatmári közegészségügyi hivatal kell beszerezze a szaktárcától kapott pénzen.

Ez az oltási kampány pénteken veszi kezdetét, elsőként a 65 év felettieket, az egészségügyi dolgozókat és határőrökét oltják be. A 18 ezer adag vakcinát szétosztják a 176 családorvos között, és ők adják be a pácienseknek. Akik nem jutnak ingyenes oltáshoz 25 és 30 lej közötti áron beszerezhetik a gyógyszertárakban az oltóanyagot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: