2008-07-29 16:25:56• hírek • Józsa János

Új tapasztalatok a természetvédelemben

 A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség is részt vett a Natura 2000-es tapasztalatcserén.

A Kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Ügynökség különböző kirendeltségei között a szatmári is részt vett Bajorországban azon a munkalátogatáson, amelyen a Natura 2000-es területek élőhelystratégiájáról és fajvédelmi programjairól volt szó.

 

Július 20. és 26.-a között Kolozs, Máramaros, Bihar, Szilágy és Beszterce megyék Környezetvédelmi Ügynökségei mellet Man Ioan biológus (a „Természet-, talaj- és altalajvédelmi tanács” tagja) révén a Szatmár megyei ügynökség is részt vett Bajorországban egy látogatással egybekötött tapasztalatcserén, amelyen a román környezetvédők megbeszéléseket folytathattak a németországi tartomány természetvédelmi igazgatóságának és civil szervezeteinek szakembereivel. 

Román szakemberek a Muhr am See-i víz és madárvédelmi közponnál 

Tárgyaltak a menedzsment, közönségkapcsolatok, támogatások és pénzügyek, valamint ökoturizmus  témakörökben. Tanácsokat kaptak továbbá a bajor szakemberektől a helyi közösségek bevonását illetően is a Natura 2000-es területek felügyelésébe és kezeléseibe, a természetvédelmi nevelést, a fenntartható fejlődést, és a környezetvédő civil szervezetek szerepét tekintve az önkormányzati munkában és a helyi törvénykezésben.

A megbeszélések mellett persze sor került a bajorországi természetvédelmi és Natura 2000-es területek, illetve az ottani információs központok működésének megtekintésére. De a látogatás első számú érdeme egyértelműen az volt, hogy javaslatokat kaphattak a védett területek működtetését, kezelését illetően, amelyet Németországban jól informált helyi közösségek bevonásával tudnak megvalósítani.

"Hans-Eisenmann Haus"a Bajor Erdő Nemzeti Park információs irodája 

Mivel Szatmár Megyében öt Natura 2000-es terület is van, mintegy 44317 hektár területen (a megye 10,03%-a), a munkalátogatáson szerzett tapasztalatok segíthetnek ezen területek hatékonyabb igazgatásában, az élőhelyek helyesebb felmérésében és a fajok védelmében, de a helyi közösségek aktívabb bevonásában és több anyagi forrás ezen célra történő megszerzésében is - tudtuk meg Békéssy Erzsébettől, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatójától.

 A Tennenlohe-i Homokerdő Nemzeti Park vadlovai
J.J. 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: