2019-06-07 21:56:58• hírek • Kocsis Zoltán

Keserü norvég ráadás – Tatarusanu és Karaszev pontot mentett Romániának

Rendkívül halvány teljesítménye, szinte semmilyen veszélyt nem jelentő támadójátéka és az első 70 percben mutatott alárendeltsége ellenére Románia Claudiu Keserü duplájával ledolgozta két gólos hátrányát Norvégiában az Európa-bajnoki selejtezősorozat 3. fordulójában, így egy vereség és egy győzelem után megszerezte első döntetlenjét is.

Cosmin Contra szövetségi kapitány egészen megdöbbentő kezdőcsapatot küldött pályára Oslóban. A román válogatottban helyet kapott a védelemben az az Alin Tosca, aki a mögöttünk hagyott szezonban alig 15 meccsen lépett pályára a PAOK Szalonikiben – téttel bíró meccsen utoljára február elején a Görög Kupában. Majd következő alkalommal a már tét nélküli utolsó bajnoki fordulóban. Nála is kevesebbet, csak 12 meccset játszott Dragos Grigore a Ludogoreczben, ám legalább ő a bolgár bajnokság hajrájában egészen formába lendült. Szintén a kezdő tagja volt Gheorghe Grozav, a magyar élvonalban az utolsó fordulóban bennmaradó Kisvárda szélsője – 14 bajnokival a lábában, valamint a Szaúd-Arábiában légióskodó Nicolae Stanciu.

 

Nem is róluk szólt az első félidő, hanem leginkább Szergej Karaszevről és Ciprian Tatarusanuról. Előbbi nem is játékos, hanem játékvezető, a 9. percben pedig ő fújt be lest Markus Henriksen góljánál – tévesen. Ezt követően Tatarusanu percei következtek: a Nantes hálóőre előbb Tarik Elyounoussi centerezésénél mentett nagyot, majd Henriksen távoli löketét hatástalanította, a szünet előtt pedig Joshua King lábáról szedte fel a labdát, miután a Bournemouth csatára ziccerben tört kapura.

 

Sok mindent elmond a meccs képéről, hogy Románia a 36. percben végezhette el első szögletét, egy adott percben Norvégia 70%-ban birtokolta a labdát, Sten Grytebust kapusnak pedig két erőtlen fejesen kívül semmi dolga nem akadt.

 

A szünet után Keserü lövése volt az első igazán veszélyes román megmozdulás, egy perccel később pedig jött is a norvég gól: egy magas labdát Paul Anton nem tudott elfejelni, a laszti Martin Ödegaard elé került, akinek lövése megpattant egy védő lábán, Elyounoussi pedig közelről a kapuba passzolt (1-0).

 

Támadásban maradtak a hazaiak, Ödegaard és King végig nagyon élt, a román védők képtelenek voltak követni és tartani őket. A 70. percben ők hozták össze a második találatot is: King előbb kiosztott egy kötényt, majd egy pazar passzt, Ödegaard pedig higgadtan értékesített (2-0).

 

Hat perccel később azonban teljesen váratlanul Románia szépíteni tudott: a hosszú sarokra belőtt szöglet után Grigore fejelte vissza a labdát, a berobbanó Keserü pedig közelről a kapuba stukkolt fejjel (2-1).

 

Az utolsó tíz percre fordulva Tatarusanu még védett egy hatalmasat Elyounoussivel szemben. A norvégek tíz perccel később sajnálhatták igazán a kihagyott ziccert, a 92. percben ugyanis a csereként beálló Ianis Hagi lövése megpattant egy védőn, a labda Keserü elé került, ő pedig keselyűként csapott le és egyenlített ki (2-2)! A norvégok számára ismét keserűvé vált a ráadás, az előző fordulóban ugyanis Svédország szintén két gólos hátrányból állt fel és a 91. percben a vezetést is megszerezte. Igaz, akkor a 96. minutumban Ola Kamarának még sikerült a gólszerzés – és az egyenlítés.

 

Most azonban nem született több gól, a norvégok pedig ismét bánhatják, hogy mintegy 70. percnyi abszolút fölény és remek játék után ismét leadtak két gólos előnyt és elszórtak újabb két pontot. Románia hatalmas szerencsével, de kilátástalan támadójátékkal és gyenge teljesítménnyel fontos pontot mentett. Hétfőn Máltán vélhetően ennyi is elég lesz az újabb győzelemhez.

 

Az F csoport másik két találkozóján nem borult a papírforma, Svédország és Spanyolország is három góllal verte Máltát, illetve Feröer-szigeteket, így három fordulót követően a spanyolok állnak a csoport élén hibátlan mérleggel, 9 ponttal, megelőzve a 7 pontos svédeket és a 4 ponttal álló Romániát. Máltának 3, Norvégiának csak 2 pontja van, Feröernek pedig egy sem.

 

Európa-bajnoki selejtező, F csoport:
Norvégia – Románia 2-2
gólok: Elyounoussi (56.), Ödegaard (70.), illetve Keserü (76., 92.)

 

Svédország – Málta 3-0
gólok: Quaison (2), Claesson (50.), Isak (81.)

 

Feröer-szigetek – Spanyolország 1-4
gólok: Olsen (30.) illetve Ramos (5.), Navas (19.), Gestsson (33., öngól), Gaya (71.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: