2018-03-26 10:50:35• hírek • Oszkó Viktória

Kései március 15. a Refiben

Magyarországról, Szeghalomról érkeztek Szatmárnémetibe a Péter András Gimnázium diákjai, hogy a Refi tanulóival együtt emlékezzenek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

A Szatmárnémeti Református Gimnázium tanulói rövid műsorral készültek a vendégeknek: gitároztak, énekeltek, szavaltak és jelenetet adtak elő a március 15-i eseményekből.


Az előadást megelőzően a vendégiskola rövid ismertetőben bemutatta a tanintézményüket és az oktatást. Kiderült, hogy a Péter András Gimnázium a Rákóczi Szövetségen keresztül juthatott el városunkba, amely már 29 éve járul hozzá a Kárpát-medencei határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez.


A szövetség több mint 20 éve támogatja anyagilag a Kárpát-medencei középiskolákat abban, hogy március 15-én nemzeti ünnepünk kapcsán a szomszédos országokba utazhassanak és ott részt vehessenek a helyi magyar közösség által szervezett ünnepségen.


Ezutóbbit használta ki a Békés megyei iskola is, akik a látogatás helyszínéül a Refit választották. Póti Eduárd igazgató elmondta, hogy eredetileg március 15-höz közelebbi dátumra tervezték a diákok érkezését, de az időjárás sajnos megvétózta az utazást, így történt, hogy március végén tartották meg a programot.


Az iskolai ünnepség után rövid pihenőt tartottak a fellépők, majd a vendégekkel városnézésre indultak, hogy felfedezzék Szatmárnémeti nevezetességeit.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: