2011-01-04 09:13:31• hírek • MTI

Kérvényezik a magyar állampolgárságot

Az új év első munkanapján megkezdődött a magyar állampolgársági kérelmek átvétele a külföldi magyar képviseleteken.

Fennakadások nélkül fogadták az egyszerűsített honosítási eljárás alapján magyar állampolgárságot igénylőket a romániai magyar külképviseleteken és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Demokrácia Központokban.
Balogh György konzul, a csíkszeredai főkonzulátus ügyvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem volt torlódás a külképviseleten, az erre a napra előjegyzett személyeket fogadták a megbeszélt időpontokban. November 8. óta vettek fel előjegyzéseket.

Az elektronikus és az írott sajtó képviselői megtöltötték az ügyfélfogadó termet, amikor a három zömében magyarok lakta megye (Maros, Hargita és Kovászna) önkormányzatának vezetői - Lokodi Edit, Borboly Csaba és Tamás Sándor - családjukkal együtt benyújtották igénylésüket. A főkonzulátus két épületében összesen öt ablaknál fogadják az igénylőket. Két műszakban dolgoznak, reggel nyolctól este kilencig, illetve addig, amíg ügyfél van - mondta Balogh György.
A kolozsvári főkonzulátuson is nagy munkában voltak e napon, meg kellett küzdeni a kezdeti gyakorlati nehézségekkel. Fennakadások azonban itt sem voltak.

A bukaresti nagykövetség konzuli osztályán hétfőn tíz előjegyzett személyt fogadtak, s nem voltak különösebb nehézségek. Mint a hivatalban az MTI-nek elmondták, "még bele kell jönni", a későbbiekben felgyorsul majd az ügyintézés. A bukaresti hivatalban egy ablak várja az igénylőket a kisebb számú érintett miatt.
Nagyváradon és Marosvásárhelyen hétfőn megnyitották kapuikat az EMNT által kialakított Demokrácia Központok is. Nagyváradon Tőkés László, az EMNT elnöke maga is beadta állampolgársági igényét három gyermekével együtt.
Zökkenőmentesen indult az egyszerűsített honosítási kérelmek beadása a szabadkai magyar főkonzulátuson hétfőn - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az ügyfelek egyeztetett időpontra érkeznek, így csak minimális időt kell várniuk. A konzulátus épületében kialakított ügyfélfogadó helyiségben összesen hat helyen adhatják be kérelmüket azok, akik egykor magyar állampolgárok voltak vagy felmenőjük rendelkezett magyar állampolgársággal.

Korsós Tamás főkonzul az MTI-nek elmondta: az időpontfoglalás novemberi kezdete óta mintegy nyolcezren jelentkeztek. Az előzetes becslések szerint átlagosan negyven percet vesz igénybe az egy kérelem elintézéshez szükséges adminisztráció, így várhatóan naponta száz ügyfelet tudnak fogadni a szabadkai konzulátuson, ahol a megnövekedett feladatok miatt jelentős létszámbővítésre volt szükség.
A háromnegyed órás beszélgetés arra is lehetőséget teremt, hogy a konzulátus munkatársai ellenőrizni tudják a kérelmezők magyar nyelvtudását, ami az egyszerűsített honosítás egyik feltétele - tette hozzá a diplomata.


Kettős állampolgárság kérvényezése Csíkszeredában



Szlovákiában nincs nagy érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt - tudta meg az MTI tudósítója Magyarország pozsonyi konzulátusán és kassai főkonzulátusán.

"Mérsékelt érdeklődésről számolhatok be. Az időpontokat a kérelmek beadására már korábban egyeztettük. A konzulátus a kérelmek átvételére minden területen felkészült, és a spontán érdeklődők ügyét is el tudjuk intézni" - nyilatkozta Farkas Géza pozsonyi magyar konzul. A diplomáciai képviseletek a mérsékelt szlovákiai érdeklődést két okkal magyarázzák.
"Romániától eltérően, ahol a tömbmagyarság az államhatároktól messze él, a szlovákiai tömbmagyarság szorosan a magyar határ mentén helyezkedik el, s így jó lehetősége van arra is, hogy egyenesen Magyarországon folyamodjon állampolgárságért. Mi eleve számoltunk ezzel. Nem várjuk, hogy a Pozsonytól távol lakó magyarok esetleges kérelmüket nálunk intézzék" - jegyezte meg Farkas Géza.

Szerencsés János kassai magyar főkonzul rámutatott, hogy az érvényben lévő szlovák állampolgársági törvény tiltja és bünteti a külföldi állampolgárság felvételét, s ez a magyar állampolgárság felvétele ellen szól. "A szlovák ellentörvényt a tervek szerint februárban módosítják. Várható, hogy azután emelkedni fog a könnyített honosítást kérők, érdeklődők száma" - vélekedett a főkonzul. A parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) néhány vezetője azonban már jelezte, hogy a fennálló jogi helyzet ellenére is kérvényezni fogja a magyar állampolgárságot.

A horvát fővárosban egyelőre kevesen kértek időpontot az egyszerűsített honosítási kérelmek beadására - mondta el az MTI-nek a zágrábi magyar konzul. Juhász Zoltán közölte: az elmúlt hetekben összesen tizenegyen kértek időpontot a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges iratok benyújtására, bár telefonon többen érdeklődtek. Az első kérelmet hétfőn adták be Zágrábban is. Feltételezése szerint az Eszék környékén élő magyarok számára valószínűleg egyszerűbb a távoli Zágráb helyett a közeli Magyarországon benyújtani a szükséges dokumentumokat.

A szlovén főváros magyar nagykövetségén az elmúlt hónapokban már jelentős volt az érdeklődés a magyar állampolgárság megszerzése iránt, bár a kérvényezők száma egyelőre nem túl magas. Konkrét időpontot hétfőig csak tizenöten kértek a ljubljanai konzulátuson - tájékoztatta az MTI-t Magyarország ljubljanai konzulja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: