2013-03-27 14:26:38• hírek • Szatmár.ro

Kerüljük el az ütközést - vészfékezzünk!

Az idei évet a Szatmár.ro a Balesetmentes Közlekedés Évének kiáltottok ki. Ennek keretein belül heti rendszerességgel közlünk cikkeket a témában, az év folyamán pedig több informáló rendezvényt is szervezünk a témában.

Cikkünk témája a vészfékezés, ami valljuk be, számtalan esetben mentheti meg autónk épségét, nem is beszélve testi épségünkről. S ne felejtsük el, hogy mások testi épsége is a mi kezünkben lehet... A rendszeresen vezetők több ezerszer nyomják meg az autó fékjét egy évben, de igazi vészfékezésre ideális esetben alig néhányszor kerül sor. Ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy hogyan is kell helyesen vészfékezni.

Alapjában véve ez egyszerűnek tűnik: meg kell taposni a fékpedált amennyire csak bírjuk. De azért nem mindegy, hogy mikor! Körültekintően kell vezetnünk, kiszűrve az esetleges veszélyforrásokat, hogy veszély esetén azonnal tudjunk cselekedni. Fontos, hogy kipihenten üljünk a volán mögé, hiszen fáradtan csökken a reakcióidő, és az amúgy elkerülhető ütközésből is lehet baleset. 50 kilométeres óránkénti sebességnél a fékút 17 méter, ebből a reakcióidő alatt megtett távolság 7 méter, a többi a fékezés. Ha 65 kilométeres óránkénti sebességgel haladunk, a fékút már összesen 26 méter - átlagos útviszonyok között.

Fontos azt is tudnunk, hogy a féket vészfékezés esetében teljes erőből kell megtaposnunk. Ha lassítva fékezünk, abból már csak nagyon nehezen lehet igazi vészfékezést produkálni. Ha pedig egyszer tövig nyomtuk a fékpedált, ne engedjük fel a megállás pillanata előtt, ugyanis legtöbbször az ilyen esetekben lesz ütközés az amúgy elkerülhető balesetből.

Vészfékezésnél nagy szerepet játszik az autónk technikai állapota is! Ha érezzük, hogy gyengébben fog a fék, ne várjuk meg, míg még jobban elgyengül -  azonnal menjünk szervizbe és hárítsuk el a felmerült problémát!

Érdemes gyakorolni is a vészfékezést, de erre ne közúti forgalomban kerüljön sor, hanem gyakorlópályán - csak hogy tudjuk, hogy az autó és vezetője mire képes.

Az idei tematikus évünk aranyfokozatú támogatója a Global Assistance biztosítási bróker cég valamint az Autowebshop.ro interenetes webáruház. Ezüstfokozatú támogatóink a First Drive Autósiskola és a szatmárnémeti Automeister.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: