2012-12-01 14:09:45• hírek • Kocsis Zoltán

Kerüld a hirtelen mozdulatokat - vezetési tippek tél idejére

Meteorológusok jelentése szerint a decemberrel együtt idén megérkezik a tél is. Nem csak naptári, de meteorológiai értelemben is. Noha a balesetek elkerülésének receptjét még nem találták fel, annak esélyén némi odafigyeléssel csökkenteni tudjuk. Megpróbáltuk csokorba gyűjteni a télre ajánlott óvintézkedéseket - és egy szakértőt is segítségül hívtunk.

Téli vezetéssel kapcsolatos tanácsainkat két nagy csoportba sorolhatjuk. Az egyik nagyon fontos dolog az autók felszerelése, felkészítése, a másik pedig a vezetéstechnikai szempontok, javaslatok.

Évről-évre sokakban felmerül, hogy tényleg kell-e téli gumi, használ-e az valamire. Romániában az  idei év elején elfogadott törvény szerint ráadásul kötelező a téli gumik használata. Persze ez még messze nem jelenti azt, hogy erre szükség van, születtek már értelmetlen törvények ebben az országban. Ennek ellenére azonban a téli gumira tényleg szükség van télen, amikor egy gépkocsi féktávolsága akár két és félszeresére is megnőhet. „A közhiedelemmel ellentétben, a téli gumi nem azért hasznos, mert nagyobbak a recéi, hanem azért, mert  puhábbak, ezáltal pedig jobban tapadnak", magyarázza Madarász Csaba, a First Drive Autósiskola vezetője, oktatója. „Hatását 7 Celsius fok alatt fejti ki, ezért nem igazán lehet naptári periódushoz kötni, hogy mikortól kell felszerelni", tette hozzá. Kevesen tudják a téli gumikkal kapcsolatban, hogy azok nyáron is hasonlóan jól tapadnak, mégis ajánlott lecserélni, őket mert a melegben jóval gyorsabban kopnak.

Az abroncsokban ugyanolyan nyomásra van szükség, mint nyáron. Romániában nem kötelező a hólánc használata, ám ha olyan helyre megyünk, ahol jellegzetesen nagy a hó, nem árt, ha viszünk magunkkal.

A másik nagyon fontos szempont a hűtőfolyadék állapota. Annak az idő teltével amúgy is romlik a minősége, ám télen mindenképpen meg kell vizsgálni. Amennyiben megfagy, akkor legrosszabb esetben akár az egész motorblokkot szétnyomhatja. Nagyon fontos, hogy a koncentrációként kapható folyadékot sem úgy kell beleönteni a hűtőbe, hanem a megadott arányban feloldva.

Hasonlóan fontos a megfelelő ablakmosó folyadék kiválasztása: amennyiben ez nem történik meg, akkor a víz könnyedén az ablakra fagyhat, veszélyeztetve ezzel a látási viszonyokat. A fagy beállta előtt ajánlott lecserélni a tartályban lévő folyadékot, mert ha az belefagy, akkor egyrészt működésképtelenné válik a rendszer, másrészt pedig szétrepesztheti a tartályt.

Ellenőrizzük az ablaktörlőlapátok gumiját is. A nedves, nyirkos, ködös idő miatt gyakrabban  vesszük igénybe, mint nyáron és a megromlott látási viszonyok közepette több kellemetlenséget tud okozni, ha például törlés közben csíkot hagy. Amennyiben reggelre befagyott a szélvédő, olvasszuk le - addig ne is használjuk az ablaktörlőt, mert csak kárt teszünk a gumiban. Nézzünk utána, van-e ablakkaparónk, hókefénk: indulás előtt ajánlott a teljes autóról lesöpörni a havat, főleg, ha nagyobb mennyiség van rajta.

Mivel télen rövidebbek a nappalok és az  atmoszferikus viszonyok miatt a látási viszonyok is rosszabbak, megnövekedett fontossága van a lámpáknak. Indulás előtt gondoskodjunk róla, hogy megfelelően meg legyenek tisztítva, a kibocsátott fény megfelelő erősségű legyen.

A mechanikánál maradva szintén nagyon fontos, hogy az akkumulátorunk megfelelően működjön. Télen ugyanis  nagyobb erőre van szüksége, ezért nem biztos, hogy az az akku, amelyik nyáron még tökéletesen működött, az elég lesz a téli hidegben is. Még a legjobb akkumulátorokat is  ajánlott kicserélni 3-4 év után - ha tehetjük, tegyük ezt meg tél előtt.

„Télen megnő a kisebb koccanások száma. Ezt okozhatja a tapasztalatlanság, a nem a körülményekhez illően megválasztott sebesség, a rosszabb látási viszonyok. Utóbbit okozhatja akár a havazás, akár a köd, akár az ablak párásodása illetve a korai sötétedés", magyarázta Madarász. „Olyan általánosan alkalmazható technika, javaslat nincs, ami megakadályozhatja a baleset kialakulását, ám van néhány dolog, amire oda kell télen figyelni", folytatta a First Drive oktatója.

Az egyik ilyen jó tanács, hogy télen ajánlott nagyobb követési távolságot tartani. „Hogy ez mekkora legyen, az a körülményektől függ", mondta szakemberünk.

Fokozottabb veszélyt jelent az olyan útszakasz, amely csak helyenként van lefagyva (például egy-egy árnyékosabb helyen) illetve ahol a letaposott hó bordásodást okozott. „Szintén vigyáznunk kell, hogy amennyiben például a hótól nem látjuk az út szélét és véletlenül az egyik kerék elhagyta az úttestet, azt nem szabad hirtelen visszarántani. A kerék megakadhat a magasabb szegélykőben, az autó pedig könnyen keresztbefordulhat", magyarázta az oktató.

A hirtelen mozdulatok száraz körülmények közepette is veszélyesek és ez fokozottan igaz a téli jeges, havas, csúszós aszfalton. Figyelnünk kell arra is, hogy másokat se kényszerítsünk hirtelen mozdulatok megtételére - ezért igyekezzünk időben jelezni, ha irányt vagy sávot kívánunk váltani. „Kerüljük a hirtelen fékezést, használjuk többet a motorféket", javasolja Madarász.

Ha a látási viszonyok megkövetelik, használjuk a hosszú fényt, még gyéren kivilágított lakott területen is - ám vigyázzunk, hogy ne zavarjunk másokat.

„Nincs általános érvényű szabály az autó megcsúszása esetére sem. Az viszont fontos, hogy minden hirtelen mozdulatot kerülnünk kell. Télen fokozottabban fontos az elővigyázatosság, a megfontoltság, mint nyáron", vallja Madarász Csaba, a First Drive Autósikola vezető oktatója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: