2013-08-01 17:33:57• hírek • Póti Orsolya

Kertészkedtek és virágtartót készítettek az utcán élők

A Stea Egyesület Központját látogató utcán élő gyerekek és fiatalok tisztálkodás, átöltözés és egy kis pihenés után neki is látnak a számukra szervezett foglalkozásoknak, amely naponta változó. Csütörtökön növénytartókat készítettek az önkéntesek irányításával.

Hétköznaponként reggel 10 órakor nyitja meg kapuit a Szatmárnémeti Stea Egyesület Nappali Központja az utcán élők gyerekek és fiatalok előtt, akik délután 14 óráig különféle foglalkozásokban vehetnek részt.

Az egyesület, amely az utcán élőket hivatott támogatni egyre népszerűbb a szatmáriak körében, hiszen idén négy szemétgyűjtési akcióba vonta be kedvezményezettjeit, valamint nyílt napot és különféle jótékonysági rendezvényeket is szervezett.

A Stea Octavian Goga utca 14 szám alatti nappali központjába érkezők mielőtt bekapcsolódnak a számukra szervezett programokba kötelesek megmosakodni, átöltözni, segíteni ruháik mosásában, illetve segíteni a kerti munkában.

Általában 11 óra körül kezdődnek a foglalkozások, amelyek napról napra változnak. „A hétfői nap témája a higiénia és az egészség, kedden az érzelmi intelligencia van főszerepben, szerdán az általános műveltség és a szakmai fejlesztés kapcsán szervezünk programokat, csütörtökön kézműves foglalkozásokkal, péntekenként pedig színjátszással várjuk a fiatalokat" - mondta el Bogdan Pintea önkéntes a Szatmár.ro-nak.

Látogatásunkkor éppen kézműves foglalkozás zajlott a központban: a több, mint húsz utcán élő gyerek és fiatal fonalakból alkotott növénytartókat az önkéntesek irányításával. A foglalkozás után sor került közös ebédre, amelyet szintén minden nap elkészítenek az egyesület önkéntesei.

„A fent említett programokon kívül a fiatalokkal kertészkedünk is, és a kertünkben termő gyümölcsöt és zöldséget felhasználjuk az ételek elkészítésekor. Tervben van egy konyhai hulladékból nyert komposzt előállítása, amelyhez a napokban szereztünk be tartályt" - magyarázta Pintea.

Naponta körülbelül 15 utcán élő látogatja a központot, de van olyan alkalom is, amikor több, mint húsz személlyel kell foglalkozniuk az önkénteseknek. Ilyen esetben nagy segítségnek számít a franciaországi önkéntesek látogatása, amely egyre gyakoribb. Idén nyáron négy csoport is érkezett, augusztus elsején pedig egy újabb csoport önkéntest fogadnak Párizsból.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: