2015-02-26 10:28:00• hírek • MTI

Kerry kilátásba helyezte a Moszkva elleni szankciók szigorítását

A minszki tűzszüneti megállapodás összeomlása esetén az Egyesült Államok kész újabb szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben - adta értésre egy szerdai washingtoni meghallgatáson John Kerry amerikai külügyminiszter.

Kerry szavai szerint Washingtonban vizsgálják, hogy az érintett felek betartják-e a február 12-i tűzszüneti megállapodást, vagy pedig "olyan másféle erőfeszítés lehet folyamatban, amely azonnali, sokkal jelentősebb válaszlépést érdemelne". Az amerikai diplomácia vezetője szerint a február 12-én megkötött egyezséget sem Moszkva, sem a szakadár lázadók nem tartják be.

Az amerikai külügyminiszter, aki kedden a szenátusban hazugsággal vádolta meg Moszkvát Oroszország kelet-ukrajnai katonai jelenlétével kapcsolatban, kedden azt állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "közvetlenül" törekszik Ukrajna "destabilizálására". Kerry szerint Putyin Luhanszk, Donyeck és Debalceve esetében "lehetővé tette, bátorította és előmozdította" az Ukrajna destabilizálása céljából történt területfoglalást.

A képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán a miniszter jogosnak nevezte az iráni nukleáris programmal kapcsolatban megfogalmazott aggályokat, ugyanakkor rámutatott, hogy a potenciális megállapodás tartalmát még korai elítélni, amikor még senki sem tudja, hogy az miképp ölt majd formát.

Kerry szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tévedhet, amikor az egyet nem értésének ad hangot az iráni nukleáris program korlátozásáról folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban. A külügyminiszter ugyanakkor nem kívánta kommentálni a kormányfő március 3-ra tervezett kongresszusi beszédét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: