2014-05-05 21:03:51• hírek • Kocsis Zoltán

Kerozin, Kistehén, Bon Bon, Varga Miklós és KFT a Családi Hétvégén!

Május közepén ismét a szatmári családok ünnepének ad majd otthont a Kossuth-kert Szatmárnémetiben. A IX. Családi Hétvége ezúttal is sztárok tömkelegét vonultatja majd fel, ám ami legalább ilyen fontos: a legkisebbektől a legnagyobbakig igyekszik tartalmas szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget biztosítani. Az esemény évről évre több ezer embert mozgat meg, ez pedig a színvonalát igazolja.

A Családi Hétvégét Tóth-Páll Miklós színművész álmodta meg és kilenc évvel ezelőtt rendezték meg elsőként Szatmárnémetiben. Azóta évről évre több ezer embert mozgat meg, ami megálmodója szerint azt igazolja, „hogy működik a dolog és szükség van a rendezvényre". A Családi Hétvége idén sem maradhat el: ezúttal május 17-18-án ad otthont a szatmári családok ünnepének a Kossuth-kert!

Minderről hétfőn tájékoztatta a sajtót Nagy Szabolcs, Tóth-Páll Miklós és Ilonczai Annamária a szervezők, azaz a Szatmárnémeti RMDSZ, az Ady Endre Társaság, a MADISZ, a MIK, a Caritas, és az Aranykapu Kultúrális Egyesület képviseletében.

Az RMDSZ képviselőjelöltje, Nagy Szabolcs kiemelte, tartalmas szórakozást szeretnének biztosítani idén több ezer szatmári magyar csalaádnak. „Noha a kampány és a politikai csatározások kellős közepébe csöppent a Családi Hétvége, azt szeretnénk, hogy a rendezvény ne a politikáról, hanem a szatmári magyar családokról szóljon", jelentette ki. „Az előző évek tapaszatalataiból kiindulva szívesen látjuk nem csak a magyar vendégeket is. Ez a rendezvény ugyanis egy kiváló alkalom arra is, hogy megmutassuk magunkat, értékeinket, hagyományainkat a többségi társadalom tagjainak is", tette hozzá Nagy.

„A Családi Hétvége idén is az együvétartozásról szól! Nem csak a családok, de a magyar együvétartozásról is", emelte ki Tóth-Páll Miklós. Ennek jegyében Szatmár mellett Magyarországról, Felvidékről és Szilágy megyéből is érkeznek majd fellépők és szereplők. Itt lesznek többek között a nyírbátori és szilágycsehi diákszínjátszók, míg a „Tavaszkirálynő, májuskirály" vetélkedőn a jelenleg Szlovákiához tartozó Búcs község is képviselteti magát: a település két iskolája közös csapatot alkot majd.

Szatmárnémetit és Búcsot amúgy egy - sajnálatos módon - kevesek által ismert kapcsolat köti össze. Életének utolsó 19 évében Búcson szolgált ugyanis Katona Mihály lelkipásztor, a magyar földrajztudomány egyik halhatatlan úttörője és atyja. Az a Katona Mihály, aki 250 évvel ezelőtt, 1764. október 6-án Szatmár városában született. Éppen ezért az Ady Endre Társaság az idei évet Katona Mihály emlékévnek minősítette.

Amennyiben a szombat délelőtt és a kora délután a nagyobbaké (általános és középiskolásoké), a vasárnap hasonló időszaka a legkisebbeké lesz. Ők a színház előtt gyülekeznek majd, innen vonulnak a kaplonyi fúvószenekar és mazsorettek kíséretében a Kossuth-kertbe. Itt számtalan meglepetés, szórakoztató játék és verseny vár rájuk. Akárcsak az előző években, ezúttal is a Zöld Ház közelébe várják majd a kicsiket. Újdonságként idén bűvész szórakoztatja majd a gyerekeket, a foglalkozások központi témája pedig Mátyás király és kora lesz, számolt be Ilonczai Annamária, a gyereknap főszervezője, a MADISZ elnöke.

A kézműves vásár, a könyvutca, a bor utca, a lovasbemutató, a kutyakiképző egyesület programjai, az egészségsziget és számtalan egyéb mellett természetesen ezúttal sem maradhatnak el a jobbnál jobb koncertek. Szombat délután a techno-punk zenéjével ismertté vált, ám az utóbbi években rockot játszó Kerozin nyitja a koncertek sorát 18.00 órai kezdettel. Őket a magyar rock egyik klasszikusa, Varga Miklós követi, majd a sajátos hangzásvilágú Kistehén Tánczenekar következik, az estét pedig a szatmári mulatós zene királyai, a Bertici Fivérek zárják.

Vasárnap 16.00 órakor kezdődnek a koncertek, ekkor az igényes funky zene szatmári képviselői, a Funktion együttes nyit. Utánuk a Fonogram-díjas Tabáni István, majd a Bon Bon következik. A Családi Hétvégét a magyar új hullám és alternatív rock óriása, a KFT zárja.

Az előző évek tapasztalataiból kiindulva a szervezők idén is közel tízezer látogatót várnak a két nap alatt. Az eseményen tiszteletét teszi Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: