2013-05-23 11:42:08• hírek • Kocsis Zoltán

Kerítés nélkül nincs kártérítés!

Ha nincs kerítés, nincs kártérítés sem, fogalmazhatnánk meg dióhéjban azon tény következtetését, mely szerint a Területi Erdészeti és Vadászati Hivatal (ITRSV) idén eddig egyetlen Szatmár megyei kártérítési kérvényt sem hagyott jóvá. Pedig a vaddisznók és a farkasok is okoztak már kárt a különböző gazdaságokban.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatása szerint az idei esztendőben Szaniszlón, Csomaközön, Ráksán és Mezőfényen is jelentősebb károkat okoztak a vaddisznók a mezőgazdasági területeken. Ebben az esetben a törvény szerint a gazdák kártérítésre jogosultak. Értesíteniük kell a polgármesteri hivatalt, amely létrehoz egy bizottságot, ez pedig felméri a kárt, majd a dokumentációt eljuttatja a Kolozsváron székelő Területi Erdészeti és Vadászati Hivatalhoz.

Az idén már több mint öt kártérítési igényt fogalmaztak meg szatmári gazdák, ami azt bizonyítja, hogy tisztában vannak jogaikkal. A tény viszont, hogy a Területi Erdészeti és Vadászati Hivatal egyetlen kártérítést sem hagyott jóvá, azt igazolja, hogy a gazdáknak, amint az lenni szokott, fogalmuk sincs kötelezettségeikről.

A kártérítésről rendelkező törvény kimondja ugyanis, hogy a gazdák csak akkor részesülhetnek kártérítésben, ha betartják kötelezettségeiket. Földtulajdonosok esetében ezek közé tartozik a megművelt terület méretének bejelentése, a hatóságok írásos felkérése a kártevők tevékenységének megakadályozására illetve óvintézkedések megtétele. Ezek közé sorolja a törvény az esetleges kémiai szerek alkalmazását, különböző mozgó vagy stabil riasztó eszközök bevetését - ide sorolható például a kerítés megépítése.

Állattartók esetében szintén kötelező az állomány mennyiségének bejelentése, megfelelő őrzése. A törvény előírja, hogy csak az engedélyezett területen szabad legeltetni, bekerített területen kell éjszakázni és a kijelölt útvonalon vonulni.

„A polgármesteri hivatalok feladata, hogy a kötelezettségekről tájékoztassa a gazdákat, jelentette ki Békéssy Erzsébet, a Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója. Évek óta szorgalmazzuk, hogy a polgármesteri hivatalok alkalmazzanak egy környezetvédelmi szakembert, aki ezekért a dolgokért lenne felelős. Ezt amúgy a környezetvédelmi törvény is előírja. Ám tapasztalataink azt mutatják, a polgármestereket nem érdekli a dolog", méltatlankodott az igazgatónő.

Békéssy szerint környezetvédelmi szakemberek alkalmazása közelebb vinne a Natura2000-es természetvédelmi területek körüli viták vagy a szelektív hulladékgyűjtés problematikájának megoldásához is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: